“Spektakët” në Izrael/ Dronët shpërndajnë sushi, birrë dhe akullore

Dronët shpërndanë të hënën sushi, birrë dhe akullore për përfaqësues të mediave të vendosur pranë plazhit të Tel Aviv, si pjesë e një iniciative të udhëhequr nga qeveria për të krijuar një rrjet kombëtar të dronëve për dërgesat në të gjithë Izraelin.

Iniciativa Kombëtare për Dronët hyri në fazën e tretë nga 8 të planifikuara në programin pilot javën e kaluar, duke nisur një demonstrim 10-ditor për të testuar fluturimet me dronë mbi zonat urbane në Tel Aviv, Jaffa, Ramat Sharon, Herzliya dhe Hadera. Faza e dytë e projektit filloi në fund të qershorit.

Në këtë fazë të re, dronët do të kenë kryer rreth 300 fluturime në ditë mbi zona të hapura për detyra të ndryshme si testimi i sistemeve autonome, analiza e sjelljes në ajër, shpërndarja e ushqimit në pikën e lëshimit, madje edhe dërgimi i gjakut të dhuruar nga banka e gjakut Magen David Adom në zonën e Tel Avivit në Qendrën Mjekësore Sheba në Spitalin Tel HaShomer, jashtë qytetit.

Qëllimi i përgjithshëm është të ndihmojë në rregullimin e teknologjisë dhe procedurave të dronëve dhe përfundimisht të ndihmojë në uljen e mbingarkesës në rrugë dhe përmirësimin e cilësisë së ajrit duke krijuar një rrjet korridoresh ajrore për dërgesat e ilaçeve, ekzaminimeve dhe pajisjeve mjekësore, veshjeve, ushqimit dhe mallrave përmes pajisjeve ajrore pa pilot.

LEXO EDHE  Qeveria e re gjermane gati të legalizojë kan*bis: Më mirë legale se sa shitet nga bandat!

Projekti pilot e shndërron Izraelin në një “vend beta” për pilotimin dhe operacionet me dron dhe synon të ndihmojë lojtarët në terren – prodhuesit e droneve, shitësit me pakicë dhe rregullatorët – të kuptojnë se si do të duket qielli në të ardhmen, kur mijëra dronë do të fluturojnë për të përmbushur  nevoja të ndryshme.

“Ne po i afrohemi ditës kur mund të porosisim ushqim, veshje, ilaçe, etj., përmes dronëve si pjesë e një rrjeti kombëtar që do të jetë ekonomikisht i qëndrueshëm për njerëzit dhe që gjithashtu do të ndihmojë në lëvizjen e trafikut nga rruga në ajër,” tha Daniella Partem, kreu i C4IR në Autoritetin e Inovacionit.

Partem tha se projekti “po ndërtohet gradualisht, hap pas hapi” për t’u siguruar që të gjitha masat e sigurisë janë vendosur për të lejuar që dronët të fluturojnë njëkohësisht kur kryejnë detyra të ndryshme.