BSH: Çmimet e banesave u rritën me 6.7% gjysmën e parë të vitit

Banka e Shqipërisë, bën të ditur se, sipas Indeksit Fischer, çmimi i banesave u rrit me 0.7% në gjysmën e parë të këtij viti, krahasuar me gjashtëmujorin e kaluar dhe me 6.7% krahasuar me një vit më parë.

Sipas BSH-së, në 6-mujorin e dytë 2020, çmimet e banesave ishin rritur me 6.2% krahasuar me gjashtëmujorin e mëparshëm dhe me 11.3% me bazë vjetore. Krahasuar me periudhën bazë të vrojtimit, vitin 2013, çmimet e banesave në Shqipëri janë rritur me 49.4%.

Çmimet e banesave në kryeqytet u rritën me 3.4% krahasuar me 6-mujorin e dytë 2020 dhe me 5.8% krahasuar me gjysmën e parë të vitit të kaluar. Megjithatë, edhe për Tiranën rritja vjetore e çmimeve paraqitet më e ngadalësuar, po të kemi parasysh se për gjysmën e dytë të vitit 2020 kishte qenë 8.9%. Krahasuar me vitin 2013, çmimet e banesave në Tiranë janë rritur me 51.7%, më shumë se mesatarja kombëtare.

LEXO EDHE  Maqedoni e Veriut/Votimi në burgje, sipas protokolleve por pa aparate biometrike

Banka e Shqipërisë bën të ditur se, në trend rritje rezulton edhe kredia për blerjen e pronave nga individët. Në mesin e këtij viti, portofoli arriti vlerën e 140 miliardë lekëve, në rritje me 13% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.