Macron-Merkel në Elysée: Në Afganistan ne kemi dështuar

E fundit ballë për ballë, të paktën në nivelin institucional, midis Angela Merkel dhe Emmanuel Macron në Elysée. Të dy udhëheqësit përsëritën nevojën për të zhvilluar një politikë të përbashkët mbrojtëse për Evropën, gjithashtu në dritën e paktit historik mbi sigurinë, të sapo nënshkruar nga Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe Australia. Nuk mungoi autokritika për punën në Afganistan.

“Ne do të duhet të mendojmë për kuptimin e përfundimit të misionit të NATO -s në Afganistan – tha kancelarja -, çfarë do të thotë për misionet tona të ardhshme në luftën kundër terrorizmit dhe çfarë përfundimesh dhe mësimesh duhet të nxjerrim nga kjo përvojë fatkeqe që nuk e ka arritur qëllimin që i kishte vënë vetes ”.

LEXO EDHE  Moti i keq në Itali, përmbytet spitali, rrugët kthehen në lumenj (VIDEO)

“Ne diskutuam gjithashtu çështje të tjera në lidhje me Evropën – shtoi Macron -, punën e përbashkët për të mbrojtur një autonomi të vërtetë të Evropës në fushat e luftës kundër terrorizmit në rajonin Sahel, në Libi, në përputhje me rezultatet e bisedimeve. Korrikun e kaluar në Berlin. Ne folëm për fuqinë bërthamore në Iran dhe politikat në rajonin Indo-Paqësor, ku evropianët sapo kanë miratuar një strategji të përbashkët ditët e fundit “.

Merkel dhe Macron janë siguruar që do të vazhdojnë të punojnë së bashku edhe gjatë periudhës pas zgjedhjeve gjermane më 26 shtator.