Fillon në Hagë gjyqi kundër Salih Mustafës, ish -luftëtar i UÇK -së

Ka filluar gjykimi i Salih Mustafës, ish -komandantit i UÇK në Gjykatën Speciale në Hagë.

I arrestuar vitin e kaluar ndërsa punonte si konsulent në ministrinë e mbrojtjes, Mustafa akuzohet se ka torturuar të paktën gjashtë civilë në një qendër paraburgimi në Prill 1999 në Zllash gjatë luftës në Kosovë.

I pranishëm në sallën e gjyqit, Salih Kustafa u deklarua i pafajshëm gjatë seancës, pastaj e krahasoi Gjykatën e Hagës me policinë sekrete të Gjermanisë naziste ose Gestapo. “Unë nuk jam fajtor për asnjë nga akuzat,” tha Mustafa, 49 vjeç në fillim të procedurës.

Gjyqi i parë i një ish -luftëtari të UÇK -së
Sipas prokurorëve, ish -komandanti dhe njerëzit e tij dyshohet se “brutalizuan dhe torturuan” shqiptarë etnikë nga Kosova të akuzuar për bashkëpunim me serbët në Zllash, një fshat në lindje të kryeqytetit Prishtinë. “Këta nuk ishin armiq të Kosovës, ata nuk ishin spiunë,” tha Prokurori i Lartë Jack Smith në fjalën e tij hyrëse para gjykatës. Prokurori më pas e përcaktoi seancën e sotme në Hagë “një moment historik” për Gjykatën Speciale, pasi gjashtë vjet pas themelimit të saj, faza aktuale e një procesi gjyqësor ka filluar.

LEXO EDHE  Henze: Basha plotësues i Ramës. Yuri Kim po sillet si Grenell, që gjermanët e kthyen në shtëpi

Tribunali Special për Kosovën u krijua në vitin 2015 për të hetuar krimet e luftës të kryera në rajon midis 1999 dhe 2000 nga UÇK -ja, Ushtria Çlirimtare e Kosovës, kundër serbëve, romëve dhe kundërshtarëve. Mustafa është i dyshuari i parë që gjykohet nga gjykata. Gjykata, e krijuar nga vetë Parlamenti Kosovar, është pjesë e gjyqësorit të vendit, megjithëse me gjyqtarë ndërkombëtarë dhe një zyrë jashtë vendit.