Talebanët shpallin qeverinë e re, ja kush u zgjodh kryeministër! Emri

Talebanët shpallën këtë të martë qeverinë e re. Mullah Mohammad Hasan Akhund, do të jetë kryeministri i ri i Afganistanit, ndërsa zëvendës i tij është emëruar bashkëthemeluesi i talebanëve Abdul Gahni Baradar.

Po kush është Mullah Mohammad Hasan Akhund?

Mulla Mohammad Hasan Akhund është aktualisht kreu i organit të fuqishëm vendimmarrës të talibanëve – Rehbari Shura ose këshilli udhëheqës – i cili shërben më shumë si një Kabinet qeveritar që drejton të gjitha punët e organizatës. Mullah vjen nga Kandahar, e cilësuar dhe si vendlindja e talebanëve dhe ishte një ndër themeluesit e lëvizjes së armatosur. Ai punoi për 20 vjet si kreu i Rehbari Shura dhe mbeti pranë Mullah Hebatullah.Në të kaluarën ai ka qenë ministër i Jashtëm dhe zëvendës Kryeministër i qeverisë të mëparshme të talebanëve, nga viti 1996 deri në vitin 2001.

LEXO EDHE  Nuk i dhanë rrogën, merr buldozerin- shkatërron pesë kamionë

Sipas një raporti të IANS, Mullah Hassan konsiderohet si një nga udhëheqësit më joefektiv dhe të paarsyeshëm talebanë. Ai ndoqi nga afër shkatërrimin e budave Baiyan në mars të 2001 dhe ende është i listuar si një terrorist nga Kombet e Bashkuara.

“Mullah Akhund punoi për 20 vjet si kreu i Rahbari Shura dhe i dha vetes një reputacion shumë të mirë. Ai është një udhëheqës fetar dhe jo një përvojë ushtarake dhe njihet për karakterin dhe përkushtimin e tij,” thotë shefi i talebanëve Hibatullah Akhundzada.