Pasojat e variantit “Delta”, eskpertët: Të pavaksinuarit më të prirur të përfundojnë në spital

Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar kanë përfunduar një studim së fundmi. Mediat ndërkombëtare shkruajnë se në këtë studim, ekspertët kanë arritur në përfundimin se personat që nuk marrin vaksinën, janë më të rrezikuar që të përfundojnë në spital, si pasojë e Covid-19. Studim është bërë në një hark kohor 29 deri në 23 maj të këtij viti, dhe morën pjesë 43,338 pacientë me Covid-19, prej të cilëve 8,682 kishin variantin Delta dhe 34,656 të tjerë me shtame alfa, dhe shumica në të dy grupet ishin të pavaksinuar.

Rreziku i shtrimit në spital brenda 14 ditëve ishte më i lartë për të infektuarit me Delta. Përkatësisht, rreziku për të vizituar klinikat ambulatore ishte më i lartë për llojin delta sesa për alfa.

Kur të dhënat u analizuan në bazë të vaksinimit, atëherë rreziku i shtrimit në spital për të pavaksinuarit mbeti më i lartë për llojin delta si për të vaksinuarit 21 ditë pas dozës së parë , megjithatë në këtë grup, pa qenë statistikisht i rëndësishëm. Si përfundim, profesorët e EKPA thonë se infektimi me delta i personave të pavaksinuar dyfishon rrezikun e shtrimit në spital, krahasuar me variantet e tjera të koronavirusit.
LEXO EDHE  Covid-19 në Kosovë, 10 humbje jete dhe 173 raste të reja