”Open Balkan”/Diaspora për Shqipërinë e Lirë letër Ramës: Të pezullohet marrëveshja

Pas Kosovës, edhe Diaspora për Shqipërinë e Lirë është kundër ”Mini-Shengenit” ose siç tashmë është quajtur ”Open Balkan”.

Përmes një letëre të hapur drejtuar kryeministrit Edi Rama, ata kanë shprehur shqetësimin e tyre në lidhje me marrëveshjen, si dhe i kanë kërkuar Ramës që të bëjë publike dokumentat e kësaj marrëveshje.

Në letër shkruhet se procesi i integrimit në BE si dhe kjo nismë mes këtyre shteteve është në mos-përputhje me njëra-tjetrën, dhe se kjo nismë duhet që patjetër të jetë në përputhje dhe brenda kornizave për anëtarësimin në BE.

Lëvizja e Diasporës në letrën e saj ka sygjeruar që kjo marrëveshje te pezullohet deri në momentin që të krijohet legjislatura e re, si dhe ka shtuar se deklaratat e Ramës për BE-në dhe Kosovën janë të papranueshme.

Letra e plotë

Diaspora për Shqipërinë e Lirë i është drejtuar sot Kryeministrit të vendit, Z. Edi Rama me shkresën e mëposhtme rreth nismës “Open Balkan”

Kjo shkresë i është dërguar për dijeni edhe:

– Presidentit të Republikes Z. Ilir Meta

– Kryetarit të PD, Z. Lulzim Basha

– Z. Gramoz Ruci si drejtues i Kuvendit meqënëse Legjislatura e re nuk është mbledhur ende.

Deklaratë për nismën e quajtur “Ballkani I Hapur”

Lëvizja “Diaspora për Shqipërinë e Lirë” po ndjek me vëmendje dhe interes të veçantë zhvillimet në lidhje me marrëveshjen e firmosur me datë 29.07.2021 midis Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut. Duke qenë të vetëdijshëm për përfitimet e integrimit rajonal dhe lëvizjes së lirë të njerëzve, të cilat ndikojnë pozitivisht në bashkëpunimin rajonal, duke krijuar stabilitet dhe ndihmuar për paqen në rajon, e përshendesim çdo përpjekje të bërë në këtë drejtim

Megjithatë, Lëvizja: – vëren me shqetësim mundësinë e një mos-përputhjeje midis procesit të integrimit dhe kësaj nisme të tre vendeve dhe thekson domosdoshmërinë e inkuadrimit të këtij integrimi brenda kornizës së politikave për anëtarësimin në Bashkimin Europian.

LEXO EDHE  Bilanci ditor i Covid në Kosovë, 14 humbje jete dhe mbi 360 raste të reja

– shpreh shqetësim në lidhje me mungesën e transparencës së marrëveshjes ‘Open Balkans’ dhe kërkon publikimin e menjëhershëm të dokumenteve të kësaj marrëveshje.

– kërkon sqarim në Kuvendin e Shqipërisë, të deklaratave të papranueshme të Kryeministrit Edi Rama në lidhje me partnerët tanë evropianë dhe mbi të gjitha në lidhje me motrat dhe vellezërit tanë në Kosovë.

– ngulmon për pezullimin e implementimit të marrëveshjes deri

në fillim të legjislaturës së re të Kuvendit të Shqipërisë dhe për rifillimin e një diskutimi të detajuar të marrëveshjes në të.

Si rrjedhim, Lëvizja propozon:

– dhënien përparësi, integrimit ekonomik, shoqëror, dhe politik të faktorit shqiptar në rajon si një prej shtyllave kryesore të politikave të qeverisë shqiptare. Insistimi i Shqipërisë për t’u përfshirë në një marrëveshje të tillë, pa Kosovën, mund të ketë pasoja negative në rrugëtimin ekonomik dhe politik të Kosovës.

– koordinimin e ngushtë midis Tiranës e Prishtinës zyrtare në fushën e diplomacisë, ekonomisë, dhe kulturës, dhe pasimin me hapa të konkrete e të zbatueshme të dala prej këtyre koordinimeve.

– mbështetjen pa kushte të shtetit të Kosovës në forumet rajonale dhe ndërkombëtare, për të siguruar rritjen e njohjen qëndrueshme dhe të pa-kthyeshme të shtetit të Kosovës.

Për të mundësuar pikat e mësipërme, Lëvizja shikon me rëndësi jetike dhe propozon:

Nënshtrimin e çdo marrëveshjeje rajonale dhe ndërkombëtare që prek interesat mbarëshqiptare në rajon, ndaj një komisioni të nivelit të lartë, të përbashkët, të përhershëm për çështjet shqiptare në rajon midis Kosovës dhe Shqipërisë, me pjesëmarrjen si palë vëzhguese e këshilluese, të përfaqësuesve të forcave politike shqiptare në Mal të Zi, Serbi, dhe Maqedoni të Veriut.

Me respekt

Kryesia e Diaspora Për Shqipërinë e Lirë