Trafikonin shqiptarë në Britani, goditet banda, arrestohen 18 persona

Policia e Spanjës në bashkëpunim me atë shqiptare, kanë goditur një grup të organizuar të krimit të përfshirë në kontrabandën e emigrantëve dhe mashtrimin e dokumentave.

Mësohet se në operacion kanë marrë pjesë edhe autoritetet e zbatimit të ligjit dhe emigracionit në Austri, Francë, Itali, Slloveni, Kosovë, Portugali, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhe të mbështetur nga Europol.

Në këtë operacion në disa shtetet është bërë e munduar arrestimi i 18 perosna, ndërsa 2 të tjerë janë shpallur në kërkim. Po ashtu, janë sekuestruar dokumente të falsifikuara, dokumentacion financiar, regjistrime të aktiviteteve të paligjshme, pajisje elektronike, para dhe droga të ndryshme.

Që nga viti 2019, hetimi ka ekzaminuar përdorimin në rritje të llojeve specifike të dokumenteve të falsifikuara nga emigrantët e Ballkanit Perëndimor. Fazat e mëparshme të hetimit çuan në çmontimin e një grupi kriminelësh të identifikuar në ishullin Saint Maarten të Karaibeve të cilët kontrabanduan emigrantë shqiptarë me dokumente të falsifikuara në Shtetet e Bashkuara.

LEXO EDHE  Kultivonin kanabis në pyjet e Pezës, 3 të arrestuar dhe 2 në kërkim

Korrierët që udhëtonin në Kosovë dhe Shqipëri për të shpërndarë dokumentet e falsifikuara u arrestuan gjithashtu në Dhjetor 2020. Katër ambiente ku prodhoheshin dokumente të falsifikuara në Kosovë u shpërbënë në Mars 2021./oranews

Deri më tani, hetimi ka çuar në 46 arrestime, më shumë se 400 migrantë të identifikuar në aeroporte dhe 1 000 dokumente false të sekuestruara. Hetimi synoi një rrjet kriminal të vendosur në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë, i cili menaxhoi fluturimet dhe pritjen e emigrantëve.

Operacioni në Evropë është i lidhur gjithashtu me tre hetime penale në vazhdim në Shtetet e Bashkuara. Europol koordinoi hetimin, lehtësoi shkëmbimin e informacionit dhe siguroi mbështetje analitike dhe kriminalistike. Europol financoi gjithashtu vendosjen e oficerëve nga Policia e Shtetit Shqiptar që morën pjesë në ditën e aksionit policesk.