Çfarë duhet të hani për të rritur kolagjenin në trupin tuaj

Kolagjeni është një lloj proteine ​​dhe është një përbërës kryesor i indeve lidhëse, duke përfshirë tendinat, ligamentet, lëkurën dhe muskujt.

Ka shumë funksione të rëndësishme, përfshirë kohezionin dhe elasticitetin e lëkurës dhe forcimin e kockave.

Prodhohet si në lëkurë ashtu edhe në pjesë të tjera të trupit.

Kur jemi të rinj, kemi shumë kolagjen në trupin tonë, prandaj fëmijët kanë flokë me shkëlqim dhe lëkurë të lëmuar.

Ndërsa plakemi, prodhimi i kolagjenit në trup zvogëlohet dhe lëkura gradualisht humbet qëndrueshmërinë e saj.

Në përgjithësi, prodhimi i kolagjenit rritet nëse ndiqni një dietë të pasur me antioksidantë, acide yndyrore omega dhe minerale.

Shihni substancat dhe grupet kryesore të ushqimit që duhet të vendosni në dietën tuaj për të ndihmuar trupin tuaj në prodhimin e kolagjenit:Seleni: Mbron lëkurën nga rrezet e diellit dhe nxit prodhimin e glutationit. Glutathione është një antioksidant i fuqishëm që zvogëlon prishjen e kolagjenit dhe elastinës, duke neutralizuar radikalet e lira, të cilat dëmtojnë qelizat e lëkurës.

LEXO EDHE  Koronavirusi/ Rakacolli: ‘Delta’ ka mbi 1 muaj që ka hyrë në Shqipëri

Zinku: Ul thatësinë dhe pezmatimin e lëkurës, ndërsa nxit rritjen e qelizave të lëkurës dhe ruan kolagjenin dhe elastinën.

Acidet yndyrore Omega 3: Lufton thatësinë dhe ndihmoni në prodhimin e kolagjenit.

Vitamina C: Ndihmon në formimin e kolagjenit duke shndërruar prolinën në hidroksiprolinë dhe lizinën në hidroksilizinë të cilat luftojnë radikalet e lira, të cilat prodhohen nga ekspozimi i zgjatur në diell.

Vitamina E: Stimulon prodhimin e kolagjenit.

Vitamina A: Riparon lëkurën dhe ka veti antioksiduese.

Silic: është një metal që rigjeneron dhe rikthen indet lidhëse. Gjendet në tranguj.

Ato janë lëndë ushqyese që veprojnë si antioksidantë dhe parandalojnë prishjen e kolagjenit. Gjendet në çajin jeshil

Likopeni: Vepron si antioksidantë, pasi rrit prodhimin e kolagjenit dhe mbron lëkurën tonë nga rrezet e diellit. Domatet janë jashtëzakonisht të pasura me likopen.