Raporti i Kombeve të Bashkuara: Pandemia çoi 161 milion njerëz në uri në vitin 2020

Kishte një “përkeqësim dramatik të urisë në botë” vitin e kaluar, thanë Kombet e Bashkuara të hënën, me pandeminë e koronavirusit që ka të ngjarë të jetë një shkak.

Agjencitë e KB vlerësuan rreth një të dhjetën e popullsisë globale – rreth 811 milion njerëz – ishin të kequshqyer në vitin 2020.

Kjo është nga 8.4 përqind në 2019, një normë që tejkalon rritjen e popullsisë.

Kjo është deri në 161 milion më shumë njerëz që ranë në uri në vitin 2020

Me një qëllim të Programit Botëror të Ushqimit për t’i dhënë fund urisë në botë deri në vitin 2030, i cili u miratua në 2015 nga komuniteti global, shifrat “sugjerojnë se do të duhet një përpjekje e jashtëzakonshme që bota të respektojë premtimin e saj”, thuhet në raport.

Në raportin vjetor të Shtetit të Sigurisë Ushqimore dhe të Ushqyerit në Botë – i pari i botuar në epokën COVID-19 – OKB tha se “pandemia vazhdon të ekspozojë dobësitë në sistemet tona ushqimore, të cilat kërcënojnë jetën dhe jetesën e njerëzve përreth botë”.

Raporti është botuar bashkërisht nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO), Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin Bujqësor (IFAD), Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijë (UNICEF), Programi Botëror i Ushqimit i KB (WFP) dhe Shëndetësia Botërore Organizata (OBSH).

Autorët thanë që 2021 “ofron një mundësi unike për avancimin e sigurisë ushqimore dhe të ushqyerit përmes transformimit të sistemeve ushqimore me Samitin e ardhshëm të KB të Sistemeve Ushqimore, Samitin e Ushqimit për Rritje dhe COP26 mbi ndryshimin e klimës”.

LEXO EDHE  Vrasja e Klodian Rashës, polici Nevaldo Hajdaraj ankimon vendimin

Agjencia thotë se uria në botë kishte filluar të zvarritet lart në mes të viteve 2010.

Që nga viti 2020 më shumë se gjysma e të gjithë njerëzve të paushqyer jetojnë në Azi (418 milion), më shumë se një e treta në Afrikë (282 milion) dhe një përqindje më e vogël në Amerikën Latine dhe Karaibe (60 milion).

Pasiguria ushqimore rritet në Evropë
Në Amerikën e Veriut dhe Evropë pasiguria ushqimore gjithashtu u rrit për herë të parë që nga viti 2014.

Në vitin 2020 8.8 për qind e popullsisë së Amerikës së Veriut dhe Evropës ishte mesatarisht ose ashpër e pasigurt në ushqim, krahasuar me 7.7 për qind në 2019.

Nivelet më të ulëta të pasigurisë ushqimore në këto rajone janë në Evropën Veriore dhe Perëndimore, ku rreth 4 përqind e popullsisë është e prekur nga pasiguria e moderuar ose e rëndë e ushqimit.

Kjo ishte në të vërtetë një rënie në numrat e vitit 2019.

Në Amerikën e Veriut dhe Evropën Jugore megjithatë, pasiguria e moderuar ose e rëndë e ushqimit u rrit pak nga 2019 në 2020, duke arritur përkatësisht 7.8 dhe 9.2 përqind.

Një rritje e dukshme në pasigurinë e moderuar ose të rëndë të ushqimit u vu re në Evropën Lindore, tha agjencia.