A të mbrojnë dy doza të vaksinës anti-Covid nga varianti i ri Delta?

Dy doza të vaksinës kundër koronavirusit duket se sigurojnë mbrojtje kundër variantit më ngjitës të virusit Delta, tha të enjten Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Vlerësimi optimist vjen në ditën kur Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se Delta, e identifikuar për herë të parë në Indi, mund të shkaktojë valë të re rastesh në Evropë.

Udhëheqësi i strategjisë së vaksinave në EMA, Marco Cavaleri, tha se agjencia është e vetëdijshme për shqetësimet e nxitura nga përhapja e shpejtë e variantit Delta.

“Tani për tani, duket se katër vaksinat e miratuara në Bashkimin Evropian mbrojnë kundër të gjitha varianteve që qarkullojnë në Evropë, përfshirë variantin Delta”, tha Cavaleri.

LEXO EDHE  “Ballkani i hapur”, tre liderët që po i bëjnë një shërbim të keq popullit të tyre

“Të dhënat që dalin nga provat, tregojnë se dy doza të vaksinave janë mbrojtëse ndaj variantit Delta”, theksoi ai.

Katër vaksinat e miratuara për përdorim në BE janë: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca dhe Johnson & Johnson.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, në muajin maj, e ka klasifikuar si shqetësues variantin Delta të koronavirusit.

Një variant etiketohet si i tillë kur duket se është më transmetues, më vdekjeprurës ose më rezistent ndaj vaksinave ose trajtimeve aktuale.