Një studim i ri nga Mbretëria e Bashkuar zbuloi se pirja e kafesë shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kronike dhe problemeve të tjera të shëndetit të mëlçisë.
Shkencëtarët aktualisht po punojnë për të shqyrtuar mundësinë e përfshirjes së kafesë në trajtimin e këtyre sëmundjeve.
Studimi , i botuar në revistën BMC Public Health më 22 Qershor, zbuloi se njerëzit që pinin kafe kishin 21 për qind ulje të rrezikut të sëmundjes së mëlçisë dhe 49 për qind rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë.
Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek njerëzit që pinë kafe të bluar në krahasim me ata që pinë kafe të çastit.
Ky hulumtim paraqet prova të reja dhe kontribuon në teorinë se kafeja përfiton shëndetin e mëlçisë.
Studiuesit vlerësuan të dhënat shëndetësore të 495,585 njerëzve që u ndoqën për një mesatare prej 10 vjetësh.
Nga ai grup, 78 përqind konsumuan kafe të bluar me kafeinë, kafe të çastit, ose kafe pa kafeinë, dhe 22 përqind nuk konsumuan kafe.
Gjatë studimit, kishte 3,600 raste të sëmundjes kronike të mëlçisë ose steatozës, një akumulim yndyre në mëlçi.
Janë raportuar edhe 184 raste të karcinomës hepatocelulare, kancer të mëlçisë.
Ata që pinë kafe kishin një rrezik prej 21 përqind të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes kronike të mëlçisë dhe një rrezik 20 përqind më të ulët të mëlçisë yndyrore.
Pjesëmarrësit e hulumtimit që pinin kafe gjithashtu kishin një rrezik të zvogëluar prej 49 përqind të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë.
Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek ata që pinin kafe të bluar me kafeinë.
Megjithëse kafeja e çastit dhe kafeja pa kafeinë shoqërohen me përfitime shëndetësore, kafeja e bluar ka pasur efektet më të mëdha.
Sipas studiuesve, kafeja e bluar përmban nivelet më të larta të kahwell dhe cafestol – dy përbërës që mendohet se mbrojnë nga sëmundja e mëlçisë.
Përfitimet shëndetësore u ulën me katër deri në pesë filxhanë kafe në ditë.
Studiuesit thonë se kafeja mund të përdoret potencialisht si një mënyrë e përballueshme dhe e përballueshme për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së mëlçisë.
“Megjithëse tregohet edhe në hulumtimet e mëparshme, ky punim duket të jetë prova më bindëse e deritanishme që konsumi i kafesë shoqërohet me një ulje të vdekshmërisë së mëlçisë në një popullsi të madhe”, tha Dr. Joseph Lim, një hepatolog në Yale Medicine dhe një profesor në Shkollën Yale të Mjekësisë.
Sipas Dr. Tamar Taddei, një hepatolog në Yale Medicine dhe një profesor në Shkollën e Mjekësisë të Yale, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se si dhe pse kafeja mund të luftojë sëmundjen e mëlçisë, sipas Healthline.
“Mund të ketë veti anti-inflamatore ose antifibrotike, dy rrugë kryesore dhe të ndërlidhura për sëmundjen e mëlçisë dhe kancerin e mëlçisë,” tha Taddei.
Mund të ketë faktorë të tjerë që nuk janë identifikuar ende.
Nevojiten më shumë kërkime për të hetuar se si kafeja, së bashku me mënyrat e prodhimit të saj, mund të përmirësojnë rezultatet e shëndetit tek njerëzit me sëmundje të mëlçisë.