Yuri Kim apel KLP dhe KLGJ: Boll me shtirje, nuk pranojmë dështimin te reforma në drejtësi

Ambasadorja amerikane Yuri Kim, iu drejtuar me një tjetër thirrje institucioneve të reja të drejtësisë, KLP dhe KLGJ, për të çuar përpara këtë reformë.

Kim u shpreh se nëse s’tregoni guxim, koston do e paguajë brezi i ardhshëm.

Diplomatja amerikane në mesazhin e rradhës drejtuar KLP dhe KLGJ shprehet se këto institucione kanë shumë punë përpara, ndërsa shprehet se duhet të ndalohen shtirjet.

“Le të ndalojmë së shtiruri dhe të çojmë reformën përpara. E kuptoj që puna e gjyqtarëve nuk është e lehtë, por është e rëndësishme. Nuk mund t’ia lejojmë vetes të mos kemi sukses në këtë reformë. Së pari, KLP duhet të plotësojë detyrën e tij për të pasur një SPAK me prokurorrë që kanë kaluar Vettingun.

Nuk ka dyshim që plotësimi i vendeve bosh, të shkaktuara nga Vettingu ka qenë alarmuese. Por, KLP ka mundësinë për të rikthyer procesin ne shtegun e duhur. Këshilli duhet të veprojë tani për të bërë një vlerësim të sistemit, duke bërë hartësimin gjyqësor dhe duke iu kërkuar llogari magjistratëve.

LEXO EDHE  Familjarët japin alarmin/ Zhduket një vajzë e mitur pas aksidentit të autobuzit, mister fati i saj

Këshilli duhet të themelojë e caktojë mirë standardet, me qëllim që t’iu kërkojë llogari magjistratëve.

Këshilli duhet të ndjekë rregullat e procedurat, në kohën e përcaktuar nga ligji.

KLGJ e KLP kanë shumë punë përpara, por nuk janë vetëm. Ne e kuptojmë që ata janë qenie njerëzore. Ne e kuptojmë trysnin, ndoshta jo aq mirë sa ju, por e kuptojmë po aq sa ju rëndësinë e të ecurit përpara. Ky është momenti, ju keni rol tejet të rëndësishëm”, tha diplomatja amerikane.