Alarmi/ Pandemia mund të favorizojë rishfaqjen e super-kërpudhave vdekjeprurëse

Pandemia mund të jetë bashkëpunëtore në shfaqjen e re të super kërpudhave vdekjeprurëse Candida auris, zbuluar pak më shumë se 10 vjet më parë, e cila për fat të mirë ka shkaktuar episode sporadike deri më tani. Dy raste të reja të këtij infeksioni shumë të rëndë, të cilat u shfaqën në Dhjetor 2020 në Brazil, sapo janë dokumentuar nga studiuesit nga Universiteti Federal i Sao Paulo (Unifesp). Dy rastet e para u dokumentuan në dhjetor 2020 në një spital në Salvador, në shtetin Bahia dhe u përshkruan nga një grup hulumtuesish i koordinuar nga Arnaldo Colombo i Unifesp. Rezultatet janë botuar në Journal of Fungi. Pacientët u shtruan në spital në pavijonet Covid-19: nga ku lidhja e mundshme. Alarmi për Covid-19 nga personeli i kujdesit shëndetësor në të gjithë botën është shumë i lartë dhe operatorët dhe spitalet janë të mbingarkuara. Hipoteza e shkencëtarëve është se pacientët me Covid-19 të rëndë mund të jenë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të infeksioneve të kërpudhave nga Candida auris, deri atëherë të heshtura, një patogjen ndaj të cilit mund të jenë ekspozuar më parë. Çfarë dimë për super kërpudhat dhe pse është mirë të bëjmë kujdes?!

Një histori e shkurtër e super kërpudhave

Emri sigurisht që na kujton diçka tjetër: superfungus Candida auris në fakt i përket gjinisë candida, disa prej të cilave i njohim mirë disa specie jo të rrezikshme, të tilla si Candida albicans, me të cilat nuk ka asnjë lidhje. Por candida auris është krejt tjetër gjë: super kërpudha shoqërohet me një vdekshmëri të lartë, e cila prek gjithashtu më shumë se gjysmën e rasteve, dhe për fat të mirë pak episode njihen në të gjithë botën. Kërcënimi qëndron në faktin se është një patogjen i ri dhe rezistent ndaj kategorive kryesore të antifungaleve. Tendosja më e hershme e auris u fotografua në një studim retrospektivë të vitit 1996 nga Koreja e Jugut, ndërsa rasti i parë aktual njerëzor u identifikua në 2009 në Japoni, në vesh (prandaj emri auris, që në latinisht do të thotë saktësisht vesh). Ka pasur edhe raste në Shtetet e Bashkuara, ku infeksioni i parë daton në vitin 2013.

Rreziku i Candida auris

Super kwrpudha mund të jetë i pranishëm në gjak dhe të shkaktojë infeksione sistemike që janë shumë të dëmshme për trupin. Rreziku nuk është, pra, i një candida të thjeshtë lokale por e një candida invazive dhe të përgjithësuar, e ngjashme me sepsën bakteriale që na frikëson aq shumë. Problemi tjetër është se sipas provave të mbledhura deri më tani, rreth 60% e njerëzve të prekur nga kjo kërpudhë vdesin.

LEXO EDHE  Fauci tregon se kush janë personat që duhet të marrin dozën e tretë të vaksinës

Infeksionet në spital

Pacientët e prekur në Salvador, Brazil, të dy u shtruan në spital në repartet e kujdesit intensiv Covid-19. Çështja e infeksioneve spitalore po fiton gjithnjë e më shumë vëmendje dhe në një farë mënyre, edhe nëse duket paradoksale, përparimet në mjekësi dhe teknologji mund të luajnë një rol, paksa si ana tjetër e medaljes. Përballë përfitimit të padiskutueshëm kundër patologjive të ndryshme, përdorimi i terapive dhe pajisjeve të gjeneratës së fundit, në fakt, mund të ulë mbrojtjen e trupit, duke favorizuar sulmin e tij nga patogjenë të ndryshëm, përfshirë këto kërpudha. Për shembull, ne po flasim për ilaçe të tilla si kortikosteroide ose antibiotikë, të përdorur shpesh edhe në rastin e koronavirusit Sars-Cov-2, i cili mund të ndikojë në mikrobiotën e zorrëve dhe pajisje të tilla si kateteri venoz qendror që lejon qasje të lehtë në enët e gjakut venoz. Në situata specifike, shpjegon autori Colombo, pacienti mund të bëhet më i prekshëm nga candidemia.

Kujdes nga kërpudhat e reja

Për këtë arsye, dhe për disa vite tani, ekspertët kanë punuar për të zbuluar herët dhe për të kryer monitorim të vazhdueshëm të këtyre rasteve dhe grupi brazilian deri më tani ka zbuluar kërpudha të reja, por jo Candida auris, të cilat janë shfaqur vetëm tani. Aktualisht, janë përshkruar pesë nëngrupe të Candida auris dhe ai i identifikuar në Brazil është më i ngjashëm me një lloj të zbuluar më parë në Azi dhe jo aq shumë me atë në Venezuelë dhe vendet e tjera të Amerikës së Jugut.

Të dhënat sugjerojnë se kërpudha arriti këtu jo nga Amerika ose se përndryshe ekziston një origjinë, një burim lokal. Shkencëtarët tani po studiojnë përdorimin e antifungaleve në rritjen e dozave për të kuptuar se si të sulmojnë Candida auris. Një diagnozë e saktë është gjithashtu shumë e rëndësishme, siç thekson Colombo, dhe konfirmimi i pranisë së tij pa ngatërruar kërpudhat me speciet e tjera të candida nuk është e lehtë me instrumentet konvencionale. Në veçanti, duhet të përdoret një teknikë e spektrometrisë së masës, përkatësisht desorbimi / jonizimi i lazerit i ndihmuar nga matrica, i treguar nga shkurtesa Maldi.

(Wired)

/SCAN/