Gjykata vendos sot për apelin e ish-komandantit Mlladiç

Gjykata e Kombeve të Bashkuara në Hagë do të vendosë sot mbi apelin e ish-komandantit të serbëve të Bosnjës, Ratko Mlladiç, kundër dënimit të tij për gjenocid dhe krime kundër njerëzimit.

Kujtojmë se Mlladiç është dënuar me burgim të përjetshëm në vitin 2017 për rolin e tij në masakrën e Srebrenicës.

Gjatë luftës në Bosnje në vitin 1995, forcat serbe kanë vrarë mbi 8,000 burra dhe djem myslimanë. Në seancën e tij të apelit në Hagë, gushtin e kaluar, Mlladiç e ka cilësuar gjykatën si një “fëmijë” të fuqive perëndimore.

Avokatët e tij kanë thënë se Mlladiç ka qenë larg Srebrenicës kur ka ndodhur masakra, ndërsa akuza kundër tij është ngritur më 24 korrik, 1995.

Pas 16 viteve në arrati, ai u arrestua në Serbi më 26 maj, 2011, dhe është transferuar në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë më 31 maj, 2011