Vdes në moshën 98 vjeçare, ushtari i fundit i mbijetuar sovjetik

David Dushman, ushtari i fundit i mbijetuar sovjetik, që u përfshi në çlirimin e Kampit famëkeq të Aushvicit, ka ndërruar jetë në moshën 98-vjeçare. Komuniteti i Hebrenjve në Mynih dhe Bavari, konfirmoi të dielën se Dushman, I konsideruar “Hero I Aushvicit” vdiq në një spital në Mynih.

“Çdo dëshmitar i historisë që vdes, është humbje, por t’i themi lamtumirë David Dushmanit është dhimbje e veçantë”, ka thënë Charlotte Knobloch, ish-udhëheqëse e Këshillit Qendror të Hebrenjve në Gjermani.

Dushman, një ushtar i Ushtrisë së Kuqe, përdori tankun e tij sovjetik T-34 për të prishur gardhin elektrik të Aushvicit në Poloninë e pushtuar nga nazistët më 27 janar, 1945, duke ndihmuar në lirimin e të burgosurve në kampin e vdekjes. Kur kanë arritur forcat sovjetike, aty kanë qenë rreth 7,000 të burgosur të sëmurë dhe gati duke vdekur.

David Dushman, ushtari i fundit i mbijetuar i Aushvicit, vdes në