U prish në mesjavë/ “Vëllezërit Hysa” fituan tenderin elektoral 300 mijë euro për Urën e Darëzezës

Nga Boldnews.al
 
Ura e Darëzezës në Fier u shkatërrua në mesin e kësaj jave, ndërkohë që ajo është pjesë e rikonstruksionit, në bazë të një tenderi me fond limit 340 milionë lekë të vjetra, të fituar nga kompania “Vëllezërit Hysa”.
 
Një kamion i rëndë tregoi për cilësinë skandaloze të punimeve të nisura pas një tenderi elektoral, të zhvilluar nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit.
 
Të dhënat e Agjencisë së Prokurimit Publik tregojnë se, institucioni i drejtuar nga Dritan Agolli ka shpallur në Shkurt 2021 tenderin me objekt “Ndërtimi i Urës Automobilistike së
Darëzezës, Fier”, me fond 34.3 milionë lekë të reja, rreth 300 mijë euro.
 
Tenderi u mbyll në 7 Prill 2021, pak ditë para zgjedhjeve të përgjithshme për Parlamentin e ri Shqiptar.
 
Sipas informacionit zyrtar, në tender kanë marrë pjesë 4 kompani, një prej të cilave është skualifikuar për shkak të mungesës së dokumentacionit të plotë.
 
Në përfundim, Fondi Shqiptar i Zhvillimit shpalli fitues kompaninë “Vëllezërit Hysa”, e cila kishte paraqitur ofertën prej 27 milionë lekë të reja.
 
Sipas projektit, Ura e Darëzezës duhet të përfundonte brenda 14 javëve nga nisja e punimeve.
 
Në dokumenta, fotografitë me rezolucion të lartë tregojnë se Ura e re e Darëzezës do të jetë shumë moderne dhe funksionale.
 
Megjithatë, në terren, gjërat duket se janë shumë më ndryshe. Diçka e tillë u konfirmua mëngjesin e së enjtes, kur një kamion rrëzoi jo vetëm urën, por edhe projektet plot ngjyra në letër.
 
Kompania “Vëllezërit Hysa”, sipas të dhënave zyrtare, rezulton një prej shoqërive që është shpallur fituese e shumë tenderave të zhvilluar nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit, si edhe nga Autoriteti Rrugor Shqiptar.
 
Emri i saj u përfshi në skandalin e tenderit mbi 20 milionë euro e Unazës së Re, ku, deri më tani, fajtor është gjendur vetëm një djalosh i ri, i cili rezultonte si administrator i kompanisë fantazëm ‘DH-Albania”.
 
Administratorët e kompanisë “Vëllezërit Hysa” ishin gjithashtu pjesë e një hetimi të zhvilluar pak vite më parë nga prokuroria e Elbasanit, për rikonstruksionin e rrugës “Elbasa- Gjinar”.
 
Në atë hetim, krahas ish-drejtuesve të lartë të Autoritetit Rrugor Shqiptar, u arrestuan fillimisht edhe pronarët e shoqërisë “Vëllezërit Hysa”.
 
Megjithatë, ata u liruan më pas dhe hetimi e gjykimi ndoqën rrjedhën normale ligjore.