Gati për t’u miratuar ilaçi i parë i prodhuar kundër sëmundjes ‘Alzheimer’

Një ilaç i ri për sëmundjen Alzheimer, i pari në gati 20 vjet, mund të miratohet në SHBA sot, i cili do të shkaktojë presion për ta bërë atë të disponueshëm në të gjithë botën.

Çdo vendim ka të ngjarë të jetë i diskutueshëm. Ndërsa mjekët, pacientët dhe organizatat që i mbështesin ata janë të dëshpëruar për trajtime që mund të ngadalësojnë përkeqësimin mendor, dobia e ilaçit të ri, aducanumab, diskutohet nga shkencëtarët.

Sipas Guardian, prodhuesi Biogen, tha se ilaçet nuk kishin gjasa të përmirësonin kujtesën dhe mendimin e njerëzve. Por kompania më vonë njoftoi se një rianalizë e më shumë të dhënave për pacientët nga një nga provat që përfshinin njerëzit që kishin marrë ilaçe për më gjatë tregoi se një dozë e lartë mund të ngadalësojë rënien e kujtesës dhe aftësive të të menduarit dhe aftësinë për të kryer aktivitete në jetën e përditshme. Ai aplikoi tek rregullatorët për një licencë.

Antibiotiku është një antitrup monoklonal që synon grumbullimin e pllakave të proteinave amiloide në tru, të cilat besohet të jenë shkak i sëmundjes Alzheimer. Shumica e barnave të krijuara për Alzheimer-in janë përpjekur të pastrojnë këto pllaka.

LEXO EDHE  Thatësirat dhe përmbytjet/ Satelitët e NASA tregojnë ciklin e ujit të tokës ndërsa kilma sa vjen dhe nxehet

Në disa ilaçe ka edhe duket të ketë efekte të kufizuara. Kishte një betejë të madhe për të marrë ilaçin Aricept, i njohur gjithashtu si donepezil, kur u miratua më shumë se 20 vjet më parë. Në atë kohë, ajo u vlerësua si një përparim – por kryesisht për shkak të mungesës së ndonjë gjëje tjetër. Becomeshtë bërë e qartë se ngadalëson rënien mendore për disa muaj, por që për një periudhë afatgjatë, ajo bën pak ndryshim.

Aducanumab duket se e bën këtë në disa pacientë, por vetëm në një fazë të hershme të sëmundjes. Kjo do të thotë që nëse miratohet dhe hyn në përdorim, njerëzit do të duhet të testohen për të vërtetuar se kanë sëmundjen. Shumë njerëz me humbje të kujtesës hezitojnë të paraqiten për testim sepse, për momentin, ka pak trajtim.