Përfitimet nga video-lojërat

Nga topi legjendar Pac-Man që hipnotizoi djemtë e viteve ’80 e deri te lojërat e realitetit të sotëm, video lojërat kanë hyrë në radhët e argëtimeve më të dashura nga të rriturit dhe fëmijët, por ende konsiderohen joedukuese dhe të dëmshme, veçanërisht për adoleshentët, shkruan faqja e internetit focus.it.

Për ta përmbysur këtë klishe, sidoqoftë, shkenca ka ardhur në ndihmë, duke e konsideruar shpërqendrim nga vetvetja.

Nën shoqërinë e lojërave tona video të preferuara në fakt mund të jetë një ilaç për të gjitha.

Janë antistres

Sipas studimit të botuar në revistën ”Terapia dhe rehabilitimi kibernetik”, lojërat e rastësishme, të karakterizuara nga rregulla të thjeshta dhe intuitive, të tilla si ”Tetris”-i i famshëm mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u çlodhur dhe përmirësuar disponimin personal.

Zgjidhin problemet

Lojërat strategjike me video mund të na ndihmojnë në të ashtuquajturën zgjidhje të problemeve: Shoqata Amerikane e Psikologjisë ka treguar në fakt se adoleshentët e fiksuar me këto kategori lojërash zgjidhnin më mirë situata komplekse reale, duke arritur gjithashtu të marrin nota më të mira në shkollë.

Veprime të shpejta

Përveç stimulimit të adrenalinës, lojërat video me aksion përmirësojnë gatishmërinë për të marrë vendime të shpejta, të paktën sipas Universitetit të Rochester (SHBA), i cili zbuloi se lojtarët e lojërave të veprimit, të tilla si ”Call of Duty”, kanë një proces vendimmarrjeje në 25% më shpejt se mesatarja.

LEXO EDHE  Anulime dhe vonesa, Autoritetet e Transportit në Itali: Do të ketë gjoba për Wizz Air dhe Volotea

Ndihmojnë në socializim

Pavarësisht nga imazhi i budallait klasik të ndrojtur dhe të izoluar, një studim i botuar nga Shoqëria për Kërkime në Zhvillimin e Fëmijëve (SHBA) sugjeron që lojërat video do të ndihmonin të rinjtë të shoqëroheshin, falë komuniteteve të mëdha virtuale dhe faktit që më shumë se 70% e ata luajnë së bashku, duke zhvilluar qëndrimin e bashkëpunimit.

Duke luajtur mëson

Nuk është e thënë që lojërat me video janë domosdoshmërisht joarsimore: disa prej tyre mund të stimulojnë kuriozitetin, siç është saga e famshme ”Assassin’s Creed”, vendosja e saktë e së cilës ju lejon të mësoni më shumë rreth epokave të ndryshme historike.

Ndihmon lëvizjet

Të gjesh veten para një tastiere nuk do të thotë gjithmonë të dënohesh për një mënyrë jetese të ulur: një hulumtim nga Universiteti Shtetëror i Luizianës (SHBA) ka zbuluar se lojërat video me lëvizje të trupit si ”Wii Fit”, kanë qenë të dobishme për të lejuar mbipeshën fëmijët të humbin peshë, duke i bërë ata të prirur për të kryer aktivitete motorike.

/ata/