Alimehmeti jep mesazhin optimist: Dielli aleati më i mirë kundër Covid-19, gëzojuni verës

Epidemiologu i njohur, Ilir Alimehmeti, përmes një postimi në rrjetet sociale, ka dhënë mesazhe optimiste lidhur me situatën e Sars-Cov-2 në vend, ndërsa shprehet se dielli është aleat natyror i njeriut.

Duke iu referuar një studimi, Alimehmeti shprehet se studiuesit e Universitetit të Milanos (Itali) kanë studiuar pikërisht efektin e rrezatimit me rreze ultravjollcë A dhe B të qelizave të infektuara me SARS-CoV-2 dhe kanë publikuar të dhënat preprint më 31 maj 2021.

Ai thotë se janë hulumtuar nivele të SARS-CoV-2 të barabarta me titrin që ndodhet te pacientët me COVID-19, të cilat janë mbjellur në kultura qelizore VeroCell, e më pas janë rrezatuar për pak minuta me gjatësi të ndryshme valësh ultravjollcë.

“Rrezatimi diellor (UV-A, UV-B), që arrin sipërfaqen e Tokës, mund ta inaktivizojë brenda pak minutave të tërë titrin e SARS-CoV-2 që ndodhet në pështymën e pacientëve me COVID-19.

Rrezatimi ultravjollcë është i efektshëm dhe inhibon SARS-CoV-2 në shumë gjatësi të ndryshme valësh, duke përfshirë këtu UV-A dhe dritën ultravjollcë.

Rezultatet mbështesin rolin e rrezatimit diellor në dizinfektimin viral të sipërfaqeve të jashtme.

Pra, miqtë e mi:
Mos u shqetësoni shumë për ambjentet e jashtme, ato janë të sigurta!
Gëzojuni verës dhe temperaturave të larta!
Lërini fëmijët të lirë të luajnë në ambjente të jashtme, pasi e kanë vuajtur mjaftueshëm izolimin!”, shkruan Alimehmeti.

Postimi nga Ilir Alimehmeti

“Dielli nuk ndriçon vetëm për pemët dhe lulet, por për lumturinë e të tërë botës.”
Cit.: Henry Ward Beecher
☀ Dielli është aleat natyror i njeriut, jo më kot jemi më aktiv ditën dhe flemë natën.
🦠 Dielli, po ashtu, na vjen në ndihmë edhe kundër SARS-CoV-2.
🇮🇹 Studiuesit e Universitetit të Milanos (Itali) kanë studiuar pikërisht efektin e rrezatimit me rreze ultravjollcë A dhe B të qelizave të infektuara me SARS-CoV-2 dhe kanë publikuar të dhënat preprint më 31 maj 2021.
🦠 Janë hulumtuar nivele të SARS-CoV-2 të barabarta me titrin që ndodhet te pacientët me COVID-19, të cilat janë mbjellur në kultura qelizore VeroCell, e më pas janë rrezatuar për pak minuta me gjatësi të ndryshme valësh ultravjollcë.
👉 Gjetjet janë spektakolare, edhe pse krejtësisht të pritshme:
✅ Rrezatimi diellor (UV-A, UV-B), që arrin sipërfaqen e Tokës, mund ta inaktivizojë brenda pak minutave të tërë titrin e SARS-CoV-2 që ndodhet në pështymën e pacientëve me COVID-19.
✅ Rrezatimi ultravjollcë është i efektshëm dhe inhibon SARS-CoV-2 në shumë gjatësi të ndryshme valësh, duke përfshirë këtu UV-A dhe dritën ultravjollcë.
✅ Rezultatet mbështesin rolin e rrezatimit diellor në dizinfektimin viral të sipërfaqeve të jashtme.
🙏 Pra, miqtë e mi:
👉 Mos u shqetësoni shumë për ambjentet e jashtme, ato janë të sigurta!
👉 Gëzojuni verës dhe temperaturave të larta!
👉 Lërini fëmijët të lirë të luajnë në ambjente të jashtme, pasi e kanë vuajtur mjaftueshëm izolimin!
Dr. Shk. Ilir Alimehmeti
Epidemiolog Klinik
Fakulteti i Mjekësisë, UMT
Akademia e Shkencave të Shqipërisë
Për detaje:
https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.05.28.21257989v1