‘500 milionë lekë, ia heq shqiptarëve dhe ia jep Samir Manes’/ Debreshi: Kjo qeveri duhet ndëshkuar! (VIDEO)

Elton Debreshi shprehet se heqja e rentës minerare pasuron pronarët e galerive, mes tyre edhe Samir Manen, kompania e të cilit zotëron një pjesë të konsiderueshme të minierave në Bulqizë.

Sipas ndryshimit të propozuar nga qeveria e miratuar së fundmi nga parlamenti në ligjin “Për taksat kombëtare”, përjashtimi i minerale metalore (kryesisht krom e bakër) nga kjo taksë do të jetë për një periudhë 3-vjeçare si një formë për të mbështetur sektorin e mineraleve, që rezulton i goditur nga pandemia e shkaktuar nga COVID-19. Po ashtu, sipas ndryshimeve ligjore, pas 3-vjeçarit të parë kompanitë do të paguajnë  vetëm 1/3 e normës së rentës për periudhën në vijim. Praktikisht, heqja e kësaj takse impakton drejtpërdrejt buxhetin e shtetit edhe buxhetet e të gjitha bashkive ku ushtrohet aktivitet për përpunimin e kromit apo bakrit.

Kandidati i pavarur në Qarkun Dibër për zgjedhjet e 25 Prillit, Debreshi ka publikuar një video që shpjegon efektin e heqjes së rentës minerale për Bulqizën.

Në video thuhet se: “Heqja e rentës minerare nga qeveria pasuron pronarët e galerive. Me heqjen e rentës, pronarët nuk kanë asnjë kusht për sigurimin e të drejtave të punëtorëve si paga, sigurime në punë, etj”.

Në video, thuhet se deri më 2020, Bashkia Bulqizës ka përfituar 5 përqind të rentës minerare, ose mesatarisht rreth 15 milionë lekë (të reja) në vit. Më tej, shpjegohet se prej këtij viti e tutje kjo shumë do t’i zbritet buxhetit të varfër të kësaj bashkie.

LEXO EDHE  Dorëheqja e Sekretarit Organizativ në PD, Artan Fuga: Nëse i ka mbetur sadopak edukatë politike, duhet të bëjë njësoj e gjithë Kryesia

“Kjo do të thotë se bashkia do të jetë më pak fonde për investime publike apo ndërhyrje në shkolla dhe infrastrukturë. Heqja e rentës minerare është dhurata e radhës që qeveria u ka bërë oligarkëve dhe pronarëve të mëdhenj të kromit. Dëmi që pritet ti bëhet buxhetit të shtetit gjatë tre viteve të ardhshme nga heqja e rentës minerare parashikohet në rreth 500 milionë lekë (të reja)”, shton më tej Debreshi.

Video mbyllet me mesazhin “kjo qeveri duhet ndëshkuar” dhe qytetarëve u bëhet thirrje për të votuar kandidatin e pavarur që vjen nga radhët e minatorëve në zgjedhjet parlamentare.