Shumë njerëz kanë marrë vaksinën Covid-19. Sidoqoftë, ka shumë pyetje në lidhje me efektivitetin e saj, efektet anësore dhe gjithashtu se çfarë duhet të hani para dhe pasi të keni marrë dozën e vaksinës.
Për t’ju ndihmuar me disa përgjigje, Dr Uma Naidoo, Psikiatre e Ushqimit në Harvard sugjeroi disa ushqime që mund të konsumohen para dhe pas marrjes së vaksinës.
Perimet jeshile
Patjetër që perimet jeshile duhet të ishin të pranishme në këtë listë. Ajo tha se perimet si spinaqi, lakra jeshile dhe brokoli janë shumë të larta me antioksidantë, “të cilët luftojnë inflamacionin i cili në të kundërt do të shkaktonte efekte anësore negative”.
Supat
Zorra jonë luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm, duke përfshirë një përgjigje të fortë imune.
“Për të rritur imunitetin tuaj, është e rëndësishme të ushqeni. Ju mund të konsumoni perime shumëngjyrëshe, erëza anti-inflamatore dhe fibra në supat e shijshme,” sugjeroi ajo.
Qepë dhe hudhër
Të dy këto produkte janë të shkëlqyeshëm për rritjen e imunitetit dhe gjithashtu ushqejnë bakteret e mira të zorrëve.
“Ato janë të pasura me probiotikë që ushqejnë bakteret e mira në zorrën tuaj. Një mënyrë tjetër si gatimet e supave mund të jenë të dobishme ”, tha Dr Naidoo.
Shafran i Indisë
“Ushqimi im anti-stres, shafran i Indisë është një luftëtar i fuqishëm i inflamacionit, si dhe mbron trurin tuaj nga stresi,” shkroi ajo.
Boronicat
Ne të gjithë e dimë që boronicat janë të pasura me antioksidantë. Ato gjithashtu ndihmojnë në rritjen e niveleve të serotoninës! Dr Naioo sugjeroi t’i provoni me kos të pa ëmbëlsuar, të mbushur me probiotikë.