Gjumi është i rëndësishëm për një shëndet të mirë thonë shkencëtarët.
Një gjumë i pamjaftueshëm apo i dobët mund të ndikojë negativisht në gjendjen shpirtërore, funksionin njohës dhe madje edhe sistemin tonë imunitar.
Gjithashtu dhe stresi është një faktor që ndikon në gjumë, nisur dhe nga situata ku po jetojmë për shkak të pandemisë, shumë njerëz nuk flenë si më parë.
Një sondazh i 2,555 personave nga 63 vende zbuloi se 47% e njerëzve kanë pasur probleme em gjumin gjatë kësaj periudhe, krahasuar me 25% para koronavirusit.
Ne gjithashtu e dimë se stresi është i lidhur me mënyrën që ne ushqehemi.
Njerëzit që ndihen të stresuar dhe të lodhur kanë më shumë gjasa të përdorin pije energjike dhe pije me kafeinë, të cilat, për shkak të kafeinës dhe sheqernave që përmbajnë mund të na mbajnë zgjuar, duke krijuar një rreth vicioz.
Pra, çfarë mund të bëjmë për të përmirësuar gjumin tonë?
Kamomili
Çaji kamomil është përdorur për shekuj me radhë në mjekësinë tradicionale për të trajtuar probleme të ndryshme të gjumit të tilla si pagjumësia. Ekstrakti i bimës përmban apigenin, një kimikat që lidhet me të njëjtët receptorë në tru si benzodiazepinat (ilaçe që përdoren për të trajtuar ankthin dhe pagjumësinë), duke prodhuar një efekt qetësues .
Studimet kanë treguar se kamomili çon në një përmirësim të ndjeshëm të cilësisë së gjumit .
Qumësht
Një filxhan qumësht i nxehtë është një nga pijet më të njohura të mbrëmjes në kulturat perëndimore dhe veçanërisht për fëmijët.
Qumështi është një burim i aminoacidit të rëndësishëm triptofanit , për të cilin trupi ynë ka nevojë për të prodhuar përbërje të tilla si serotonina dhe melatonina në tru. Këto përbërës përfshihen në ciklin e gjumit-zgjimit, i cili ndoshta shpjegon pse qumështi na ndihmon të flemë më mirë.
Shkencëtarët kanë studiuar efektet e qumështit dhe produkteve të tij (kos, djathë) në cilësinë e gjumit, por provat mbeten të paqarta.
Kakao
Kakaoja e nxehtë (zakonisht e tretur në qumësht) konsiderohet gjithashtu si një pije që rregullon gjumin . Fasulet e kakaos janë një burim i pasur i shumë kimikateve të dobishme, siç janë flavonoidet. Këto përbërës kanë një larmi përfitimesh shëndetësore dhe mund të përdoren si një trajtim për disa çrregullime neurodegjenerative.
Hulumtimi mbi efektet e kakaos në cilësinë e gjumit është i kufizuar, por një studim tek minjtë tregoi se kakaoja natyrale mund të përmirësojë pagjumësinë e shkaktuar nga stresi.
Tek njerëzit, konsumi i kakaos shoqërohet me një ulje të presionit të gjakut (si te njerëzit e shëndetshëm ashtu edhe te njerëzit me hipertension).
Ky zvogëlim, i cili relakson muskujt që përputhen me arteriet tona, mund të prodhojë një efekt qetësues, duke e bërë më të lehtë për të fjetur.
Megjithëse këto “ilaçe” janë mjaft të padëmshme, provat e përgjithshme për përmirësimin e cilësisë së gjumit janë të dobëta.