I nxehtë apo i ftohtë, cili ushqim ju shëndosh?

Zgjedhja e një sanduiçi të nxehtë në vend të një të ftohti mund të jetë më e mirë për peshën dhe belin tuaj , sipas një studimi nga studiuesit e Universitetit Rutgers botuar në Appetite .

Në veçanti, hulumtimet sugjerojnë që njerëzit që konsumojnë një ushqim ose pije të ftohtë e shohin vaktin e tyre më pak të kënaqshëm , prandaj shoqërojeni atë me ushqime shtesë, të tilla si patate të skuqura dhe biskota, për të plotësuar dhe kënaqur oreksin e tyre.

“Nuk është plotësisht e qartë nga vijnë këto pritje, por kuptimi se sa të plotë do të jemi me ushqime të caktuara zhvillohet me kalimin e kohës, pas episodeve të përsëritura të konsumit,” shpjegon Maureen Morrin, profesoreshë e marketingut dhe autore e studimit.

Studimi, pra, u përqendrua në mënyrën se si shqisat njerëzore ndikojnë në procesin e vendimmarrjes në lidhje me konsumin e ushqimit , duke zbuluar se njerëzit që blejnë sanduiçe të ftohtë kanë dy herë më shumë gjasa të blejnë ushqime të tjera shoqëruese.

Gjatë dy javëve të studimit, studiuesit shikuan 123 porosi të klientëve në një kafene të Nju Jorkut që shërbeu sanduiçe të nxehtë dhe të ftohtë.

Studiuesit vëzhguan zgjedhje të ngjashme në një kafene tjetër që ofronte pije kryesisht të nxehta dhe të ftohta.

Pra, kur një klient pinte një pije të ftohtë, ata kishin tre herë më shumë gjasa të blinin një ushqim, të tillë si një briosh ose kifle.

Sipas autorëve, studimet e mëparshme kanë sugjeruar një shpjegim të mundshëm pse njerëzit mendojnë se ushqimet e ftohta janë më pak të mbushura se ato të nxehta.

“Literatura tregon se temperatura e servirjes së ushqimit dhe pijeve ndikon në intensitetin dhe perceptimin e shijes dhe aromës. Në përgjithësi, ndërsa temperatura e ushqimit rritet, yndyrnat shkrihen, duke rritur çlirimin e aromës dhe shijes. Kështu , karakteristikat ndijore janë më intensive për ushqimet e nxehta sesa për ato të ftohta ”, shpjegojnë shkencëtarët.

Ky informacion mund të jetë veçanërisht i dobishëm për njerëzit që shqetësohen për peshën e tyre dhe marrjen e kalorive.

“Ne nuk e dimë nëse njerëzit që shijojnë ushqime të ftohta peshojnë më shumë sesa ata që preferojnë ato të nxehta. Rezultatet tona, megjithatë, sugjerojnë që kur ata e dinë që ushqimet dhe pijet e nxehta priren të jenë më të ngopura , njerëzit që duan të kontrollojnë konsumin e tyre mund të zgjedhin ushqime dhe pije të nxehta . Në këtë mënyrë, ata do t’i japin vetes pak shtysë për të arritur qëllimet e tyre të peshës ”, përfundojnë ekspertët.