“Një zbulim i jashtëzakonshëm”, zbulohen në Pompei dy trupa të paprekur

I calchi resuscitano due corpi, padrone e schiavo: sono i corpi pressoché integri di due uomini, un quarantenne avvolto in un caldo mantello di lana e il suo giovane schiavo già piegato dalle fatiche della vita, la nuova emozionante rivelazione di Pompei, frutto di uno scavo andato avanti anche in queste settimane più dure della pandemia e che l'ANSA ha potuto documentare IN ESCLUSIVA, Pompei, 21 novembre 2020. "Una scoperta davvero eccezionale - sottolinea entusiasta il direttore Massimo Osanna, da settembre 2020 alla guida anche della direzione generale dei musei pubblici - perché per la prima volta dopo più di 150 anni dal primo impiego della tecnica è stato possibile non solo realizzare calchi perfettamente riusciti delle vittime, ma anche indagare e documentare con nuove tecnologie le cose che avevano con sé nell’attimo in cui sono stati investiti e uccisi dai vapori bollenti dell’eruzione". ANSA/LUCA SPINA/PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI +++ NO SALES, EDITORIAL USE ONLY +++

Duke i parë kështu, gjaku që duket se pulson akoma në venat e atyre duarve që mbështeten në gjoks, gishtat e palosur, pambuku i tunikës së mbështjellë në bark, duket sikur koha nuk ka kaluar kurrë.

Ata janë trupat pothuajse të paprekur të dy burrave, një dyzet vjeçar i mbështjellë me një mantel leshi të ngrohtë dhe skllavi i tij i ri, i përkulur nga lodhjet e jetës, zbulimi i ri emocionues i Pompeit, rezultat i një gërmimi që vazhdoi edhe në këto javë të vështira të pandemisë dhe që u dokumentua ekskluzivisht nga ANSA.

“Një zbulim me të vërtetë i jashtëzakonshëm”, nënvizon regjisori entuziast Massimo Osanna, në krye të menaxhimit të përgjithshëm të muzeve publike që nga shtatori i vitit 2020, sepse për herë të parë pas më shumë se 150 vjetësh nga përdorimi i parë i teknikës ka qenë e mundur jo vetëm për të realizuar karakterë të përkryer dhe të suksesshëm të viktimave, por edhe për të hetuar dhe dokumentuar me teknologji të reja gjërat që kishin me vete në momentin që u goditën dhe u vranë nga avujt e nxehtë të shpërthimit”.

LEXO EDHE  Koronavirusi/ Rekord i zi në SHBA, ja sa të infektuar dhe viktima pati në 24 orët e fundit

Një mister ende pjesërisht për t’u zbardhur, sqaron arkeologu, sepse ndoshta do të jenë gërmimet në muajt në vijim ato që do të tregojnë se ku ishin drejtuar këta dy burra dhe se cili ishte roli i tyre në vendbanimin e madh ku janë gjetur.

Ministri Franceschini ka përgëzuar arkeologët për zbulimin të cilin e konsideron mahnitës dhe me rëndësi për të gjithë trashëgiminë italiane.