Covid 19/ Pse po rritet numri i personave aisimptomatikë? Ja çfarë thonë ekspertët kinezë dhe ata amerikanë

Ekspertët kinezë dhe amerikanë kanë studiuar pyetjen pse numri i pacientëve me koronavirus pa simptoma po rritet vazhdimisht.

Sipas disa përfundimeve, mungesa e simptomave mund të jetë për shkak të tolerancës së trupit ndaj virusit, dhe jo për shkak të imunitetit të fortë.

Në terma më të thjeshtë, trupi nuk sheh një rrezik në koronavirusin, prandaj nuk e percepton atë si një trup të huaj. Si rezultat, proceset inflamatore dhe mbrojtëse nuk shkaktohen. Vetë virusi mund të jetë në trup për një kohë të gjatë, dhe një person mund të jetë një përhapje e sëmundjes.

Shkencëtarët nga Kolegji i Mjekësisë Pulmonare dhe Reanimimi i Spitalit të Përgjithshëm Kinez kanë pasur tre raste kur pacientët ishin infektuar, por nga pamja e jashtme kjo nuk u shfaq. Prania e virusit u konfirmua nga një test PCR.

LEXO EDHE  Pacientët që trajtohen në banesa, ja kategoria që nuk përfiton rimbursimin e ilaçeve

Virusi në trupin e pacientëve të moshës 50-60 vjeç vazhdoi për 50 ditë. Prania e diabetit mellitus dhe hipertensionit nuk ndikuan në asnjë mënyrë tek pacientët, ata kishin shëndet normal.

Imunologët amerikanë, si dhe kinezët, folën për tolerancën e mundshme të koronavirusit. Këta të fundit besojnë se mungesa e një përgjigje ndodh kur trupi nuk mund ta mposhtë virusin dhe virusi nuk mund ta mposhtë sistemin imunitar.

Sigurisht, teoritë rreth tolerancës kërkojnë konfirmim. Shkencëtarët ende nuk kanë marrë përsipër të pohojnë asgjë. Situata mund të jetë e ngjashme me atë të tuberkulozit, ku duhet sasia “ideale” e inflamacionit për të qenë në gjendje të kontrollojë virusin dhe të mbajë mushkëritë të paprekura.