A ka dhënë efekt maska me detyrim? Brataj: Duhet më shumë kohë

Kreu i Urgjencës Kombëtare Skënder Brataj i ftuar në emisionin Repolitix në Report Tv ka folur mbi situatën aktuale në të cilën ndodhet vendi prej pandemisë Covid, konkretisht për rritjen e rasteve ditore dhe rregullin e ri për mbajtjen e maskës në çdo ambient përveç shtëpisë.

Ai tha se duhet më shumë kohë që ky rregull të japë efekt.

“Që të japi efektin maska duhet të paktën 3 ose 4 javë. Për këtë mund ti referohemi Kosovës që pati një rritje dhe maksa i uli numrat. Janë bërë studime për të parë sasinë e spërklave që ne nxjerrim dhe sasivnë e virusit që nxjerrim. Janë bërë studime për të parë sasinë e spërklave dhe të virusit që mbajnë.  Nëpërmjet ajrit nuk kishte një studim që të thoshim përhapet dhe në çfarë mase. Dihet që viruset përhapen në ajër smund ta përjashtosh domethene këtë. Fakti që gjatë një bisede të lirë një person i infektuar mund të nxjerrë 600 deri në 1000 spërkla në 1 minutë ato mund të shkojnë deri në 1 metër distancë.  Spërklat kanë 70-100 viruse.  Më problem është kolla dhe teshtitja. Fakti i maskës, filtri mban apo sman virusin. Maksa me filtër është për mikrobe dhe plluhura. Maska profesioanle deri në 99% të mbron. Virusi kalon përmes spërklave. Në fillim jemi në mes të rrebeshit. Mjafton edhe një shall ta vësh para fytyrës të mbron, ndoshta jo si maska por të mbron”, tha Brataj.

LEXO EDHE  Përkeqësohet situata nga pandemia/ 846 të infektuar në 24 orët e fundit në Shqipëri! Harta