Sa shpejt mund të reagojë truri i njeriut?

Koha më e shpejtë e reagimit e matur ndonjëherë në një tru të njeriut është 101 milisekonda një limit i trupit që mund të mendoni se zbatohet për njerëzit në përgjithësi.

Problemi: Disa njerëz nuk janë të gatshëm ta pranojnë këtë kufi. Për shembull, vrapuesit në pista me slita, marrin kthesa afërsisht 90 mph dhe duhet të jenë në gjendje të reagojnë të paktën dy herë më shpejt se “normalja” për të qëndruar në rrugën e duhur.

Meqenëse truri nuk mund të trajtojë shpejtësi kaq të mëdha, ata “e mashtrojnë” atë: Në qindra orë trainim ata provojnë çdo manovër të imagjinueshme drejtimi derisa të bëhet pjesë e funksionalitetit të tyre të pavetëdijshëm. Rezultati: Gjatë një gare, truri dërgon sinjale drejtuese në duart e shoferit para se syri të ketë pasur kohë edhe të regjistrojë kthesën.

LEXO EDHE  Mbesa e Donald Trump kritika kundër xhaxhait: Na turpëroi! Ai nuk është i aftë

A është i mundur përmirësimi?

Pavarësisht nga truket e tilla, shpejtësia e reagimit në të vërtetë mund të përmirësohet përmes përdorimit të videolojërave. Një studim ka treguar që lojtarët profesionistë janë në gjendje t’i përgjigjen një stimuli vetëm në 209.4 milisekonda. Për krahasim: Njerëzit që rrallë ose kurrë nuk luajnë video ose lojëra kompjuterike duan pothuajse katër herë më shumë kohë për të reaguar.