Gratë lëshojnë terren më 2019-n, drejtojnë më pak biznese

Vitin e kaluar gratë u tërhoqën më tej nga drejtimi i biznesit, duke e ulur peshën nga zotërimi i ndërmarrjeve aktive.

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT në regjistrin statistikor të ndërmarrjeve, vitin e kaluar 37 mijë e 300 ndërmarrje u drejtuan nga gratë me një rënie 2,2 për qind në raport me vitin 2018. Gjatë 2019 raportohet se 25,4 % e ndërmarrjeve aktive drejtoheshin nga gratë, nga 25,7 % në fund të vitit 2018.

Në dy vitet e fundit drejtimi i biznesit është bërë një punë e vështirë për gra. Afërisht një në katër biznese drejtohet nga një grua më 2019, por dy vite më parë më 2017, sipas Regjistrit të Ndërmarrjeve Ekonomike, 29,7 % e ndërmarrjeve drejtoheshin nga gra, ose gati një e treta e ndërmarrjeve.

Numri i bizneseve që drejtohen nga gratë ka shënuar ulje në të gjitha qarqet e vendit përveç Lezhës dhe Tiranës, në të cilat gratë ruajnë thuajse të njëjtat pozita në drejtimin e bizneseve si edhe vitin 2018. Në 10 qarqe të tjera nga Jugu në Veri bizneset që drejtohen nga gratë kanë pësuar tkurrje.

LEXO EDHE  Bardhi: Drejtësia nën diktatin e qeverisë liroi Agim Kajmakun

Bashkia Tiranë dhe bashkia Kamëz kanë përqindjen më të lartë të grave drejtuese, respektivisht me 33,6 % dhe 33,4 % të ndërmarrjeve aktive gjithsej në bashki.

Qarqet i Beratit, Fierit dhe Korçës, kanë peshën më të ulët të grave sipërmarrëse në biznesin aktiv.

Aktiviteti tregtar shënon pjesëmarrjen më të lartë të grave në vendimmarrje, me 37,4 %. Qarku i Tiranës ka edhe përqendrimin më të madh të ndërmarrjeve të drejtuara nga gratë, me 32,4 %.

Ndërmarrjet e drejtuara nga gratë janë kryesisht ndërmarrje me 1- 4 të punësuar, të cilat zënë 90,5 % të numrit të përgjithshëm të ndërmarrjeve të drejtuara nga gratë.

Megjithatë, gratë drejtojnë 21,3 % të ndërmarrjeve me 50 e më shumë të punësuar./Monitor.al