Detajet e vogla na përcaktojnë në shumë mënyra. Për shembull, në disa vende, është e zakonshme të hani ndërsa shikoni TV ndërsa në vende të tjera, ngrënia kërkon një gjendje të vetëdijshme totale. Dhe në vende si Greqia apo Turqia, është rreptësisht e ndaluar të skuqni letra higjienike. Ne mezi mendojmë për këto gjëra, sepse na duken të zakonshme, por siç rezulton, ne mund t’i kemi bërë detyrat e përditshme gabim gjatë gjithë kësaj kohe.
- Pirja e një gote uji pas një vakti të madh.
Edhe pse teoria popullore që uji hollon lëngjet e stomakut është një mit, të pish një gotë me ujë mund të mos jetë ideja më e mirë, veçanërisht pasi keni ngrënë një vakt të madh.
Është e vërtetë që uji mund t’ju ndihmojë të humbisni peshë, pasi ju bën të ndiheni më pak të uritur, por pas një vakti të madh, kjo ju shkakton një ndjesi fryrjeje. Pirja e ujit ngadalë gjithashtu mund t’ju ndihmojë të shmangni gazrat e shkaktuara nga gëlltitja e ajrit.
- Pirja e ujit të ftohtë me akull.
Pirja e ujit mund të jetë gjëja më e natyrshme në botë dhe natyrisht, një gotë e ftohtë e është aq freskuese gjatë verës, por sa e keqe mund të jetë? Sipas një studimi, pirja e ujit të ftohtë përkeqësoi simptomat e problemeve të tretjes. Megjithëse uji i ftohtë nuk do t’ju sëmurë, ai mund të shtrëngojë enët e gjakut.
- Ruajtja e domateve në frigorifer.
A duhet t’i mbani domatet në frigorifer apo në banak? Kjo varet nga sa janë pjekur domatet. Por në mënyrë ideale, ju duhet t’i bëni të dyja. Temperatura ideale e ruajtjes është rreth 13ºC. Edhe pse frigoriferi do të parandalojë domatet e pjekura nga zhvillimi i mykut, domatet e pjekura do të humbasin aromën. Për fat të mirë, lënia e domateve në banak pasi i nxirrni nga frigoriferi për 2 ditë do t’u rikthejë aromën.
- Larja e fytyrës me ujë të ftohtë ose shumë të nxehtë.
Edhe pse mund të duket e dobishme të lani fytyrën gjatë dushit, nëse bëni dush me ujë të ngrohtë, kjo mund të jetë potencialisht joproduktive. Nga njëra anë, mund të bëjë që lëkura të prodhojë më shumë vaj ose ta bëjë të thatë. Mënyra më e mirë për të larë fytyrën është me ujë të vakët apo edhe me ujë të ftohtë pas dushit.
- Shkarkoni ujin e vc-së me kapak të hapur.
Një gjë e tillë mund të ketë një ndikim dramatik në shëndetin tuaj. Meqenëse bakteret mund të fluturojnë deri në 25 cm edhe furça e dhëmbëve rrezikon të preket nga materiet fekale.
- Mosruajtja e bimëve sipas llojit të tyre.
Nëse mendoni se të gjitha bimët e freskëta duhet të ruhen në të njëjtën mënyrë, rezulton se është pak më e komplikuar se kaq. Bimët (si rigoni, rozmarina, trumza, etj.) ruhen më mirë në një kavanoz me rrënjët ose kërcellin në ujë. Ju mund ta vendosni kavanozin në frigorifer. Sidoqoftë, bimët e buta si majdanoz, selino (kërcell dhe gjethe vetëm), ose nenexhiku mbahen më mirë në qese letre në frigorifer ose mbështillen në letër dhe në një qese plastike dhe pastaj vihen në frigorifer.
- Të bërit dush të ngrohtë në mëngjes.
Është më mirë të bëni dush në mëngjes apo në darkë? Dushi në mëngjes ju zgjon. Por, për të pasur efekte pozitive, është më mirë të bëni dush me ujë të vakët.
Sidoqoftë, nëse preferoni të bëni dush natën, atëherë jo vetëm që do t’ju ndihmojë të relaksoheni para se të shkoni në shtrat, por mund t’ju ndihmojë të mbani një mjedis më të pastër në shtëpi. Në këtë rast, ju mund të përdorni ujë të vakët, por kurrë shumë të ngrohtë për të shmangur tharjen e lëkurës.
- Ringrohja e enëve plastike.
Në varësi të llojit të plastikës që përdorni, ngrohja e saj në mikrovalë mund të lëshojë kimikate të ndryshme tek ushqimet ose lëngjet që ngrohni. Edhe plastika e aprovuar nuk garanton ushqim pa kimikate pasi i ngroh ato.
- Lani kanaçet e ushqimeve dhe jo ushqimet që kanë brenda.
Përkundër besimit të zakonshëm, larja e pulës së papjekur mund të jetë joproduktive pasi mund të kontaminojë ushqime të tjera. Kanaçet, nga ana tjetër, vështirë se janë larë. Rekomandohet t’i lani ato grimca të dëmshme që të mos bien në ushqim.
- Përdorimi i tiganëve që nuk ngjisin.
Tiganët që nuk ngjisin mund të krijojnë probleme shëndetësore nëse nuk përdoren në mënyrën e duhur. Ngrohja e tyre mbi 260ºC mund të çojë në lëshimin e grimcave dhe gazrave që mund t’ju dëmtojnë.
Kjo, natyrisht, nuk do të thotë që ju nuk mund ta përdorni, por që nuk mund ta përdorni për çdo gjë.
- Të ngrënit shumë shpejt.
Rezulton se ngrënia ngadalë mund t’ju ndihmojë të hani më pak, sepse trurit i duhen 20 minuta për të regjistruar atë që përmban stomaku. Chopsticks (të ngrënit me shkopinj) gjithashtu luajnë një rol vendimtar në këtë çështje.
- Të shohësh TV teksa ha.
Të qenit i vetëdijshëm gjatë të ngrënit është e rëndësishme. Në të kundërt, ngrënia pa vetëdije mund të çojë në mbipeshë, sipas Harvardit, sepse kjo ju bën të hani më shumë në një vakt.
- Pirja e kafesë menjëherë pasi zgjoheni.
Koha në të cilën pini kafe në të vërtetë mund të ketë ndikim në tolerancën tuaj të kafeinës, sugjeron një studim. Kortizoli, i ashtuquajturi “hormon stresi” është përgjegjës për t’ju mbajtur vigjilent. Ka rreth 3 momente të prodhimit të kortizolit gjatë ditës, njëra prej tyre është menjëherë pasi zgjoheni. Nëse pini kafe në mëngjes, trupi juaj mund të mësohet të krijojë më pak kortizol.
- Qërimi i bananeve mbrapsht.
Kjo është mënyra ideale për ta qëruar më lehttë dhe pastër bananen. Nëse vini re me kujdes mënyrën se si e bëjnë majmunët këtë, do ta kuptoni që e bëjnë ndryshe nga sa jemi mësuar ne.
- Përzierja e sheqerit me lëvizjen e lugës para-mbrapa dhe jo në formë rrethore.
Kjo ndihmon për të zvogëluar spërkatjet dhe ju lejon të shpërndani më shpejt sheqerin.