Ekspertët: Vaksina nuk duhet të kenë efekte anësore!

Në një studim të fundit të botuar në revistën mjekësore “The Lancet”, studiuesit thanë që vaksina e tyre ishte e mirë toleruar dhe gjeneronte një përgjigje imune kundër koronavirusit të ri.

Vaksina, e zhvilluar nga kompania “CanSino Biological Inc.” dhe Instituti i Bioteknologjisë në Pekin, u testua në 108 të rritur të shëndetshëm të moshave 18 deri në 60 vjeç në Wuhan, Kinë e askush prej tyre nuk ishte i infektuar me virusin.

Wei Chin të Institutit të Bioteknologjisë së Pekinit tha:

Të gjithë pjesëmarrësit morën injeksione në doza të ulta, të mesme ose të larta dhe nuk u raportuan efekte anësore “serioze”.

Megjithatë, pothuajse gjysma e pjesëmarrësve të cilëve iu aplikua vaksina raportuan se kishin ethe, 44% raportuan lodhje dhe 39% raportuan një dhimbje koke. Në përgjithësi, 9% e pacientëve raportuan efekte anësore që ishin mjaft të rënda për të quajtur vaksinën një veprimtari të parandaluar.

LEXO EDHE  Rritja e rasteve me koronavirus/ Mjeku shqiptar: Kjo është vala e parë

E kështu ekspertët janë skeptik për efikasitetin e vaksinave.

Paul Offit, drejtor i Qendrës së Edukimit të Vaksinave në Spitalin e Fëmijëve në Filadelfia tha:

Këto efekte anësore nuk janë “një shenjë e mirë sigurie. Kjo vaksinë e veçantë përmbante një lloj adenovirus, i quajtur adenovirusi 5 dhe sipas ekspertëve personat që kishin imunitet ndaj kësaj substance, nuk duhet të kishin krijuar asnjë efekt anësor ndaj vaksinës.

Universiteti i Oksfordit po bashkëpunon me një prodhues të vaksinave, rezultatet e të cilit priten në qershor.

Sidoqoftë, këto rezultate duhet të interpretohen me kujdes. Sipas ekspertëve sfidat në zhvillimin e një vaksine COVID-19 janë të pashembullt dhe aftësia për të shkaktuar këto përgjigje imune nuk tregon domosdoshmërisht që vaksina do t’i mbrojë njerëzit nga COVID-19.