8 shenjat që tregojnë se mund ta keni kaluar koronavirusin dhe se keni ditur

Jemi në fazën ku janë shëruar pacientët e parë me metodat e reja dhe se shumica e vendeve në të gjithë globin po e fitojnë luftën me COVID-19. Deri tani janë konfirmuar 165659 të shëruar nga koronavirusi.

Ekspertët theksojnë që ekziston mundësia që disa persona janë shëruar nga coronavirusi edhe pse shëndeti juaj nuk është përkeqësuar aq sa të shkoni në spital.

Nëse keni pasur forma të buta të këtyre simptomave, me siguri me sukses vetë jeni përballur me këtë virus. Hulumtimi i bërë në Universitetin e Oksfordit ka treguar që ekzistojnë tetë shenja të qarta të cilat tregojnë këtë:

Infeksioni i syve
Hulumtimi i ri ka treguar që infeksioni i syve, si p.sh. konjunktiviti, mund të jetë simptomë e coronavirusit.
“Është e njohur që cilido infeksion i traktit të sipërm respirator mund të rezultojë me konjunktivitin viral si me komplikimin sekondar, gjë që është rasti edhe te koronavirusi”, theksojnë shkencëtarët.

Megjithatë, ata shtojnë që është pak e sigurt që të ndodhë që personi i infektuar të ketë konjunktivit si simptomë të vetme, por me siguri do të shfaqeshin të shoqëruara me ethe, kollë të thatë apo me ndonjë simptomë tjetër.

Kolla e thatë
Një ndër simptomat më të shpeshta dhe më të njohura të coronavirusit është pikërisht kolla e thatë.

LEXO EDHE  Tërmetet dhe pandemia/ Zëri i Amerikës: 80% e bizneseve në Shqipëri të drejtuara nga gratë u goditën rëndë

Lodhja mendore
Edhe pse kjo nuk është e njohur zyrtarisht si simptomë e koronavirusit, disa pacientë të infektuar e kanë paraqitur këtë simptomë.

Temperatura
Përveç kollës së thatë, edhe kjo është tregues më i shpeshtë i koronavirusit.

Vështirësi në frymëmarrje
Ndjenja e shtrëngimit në gjoks dhe pamundësia që të merrni frymë thellë gjithashtu shfaqen si simptoma.

Humbja e shqisës së dëgjimit dhe nuhatjes
Kohë më parë Asociacioni Britanik i Otorinolaringologjisë ka paralajmëruar që humbja e shqisës së dëgjimit dhe nuhatjes mund të jetë simptomë e koronavirusit, raporton Daily Mail.

Problemet me stomakun
Ka rezultuar që nga 204 të infektuar, të cilët kanë marrë pjesë në studim, 48,5 për qind të tyre kanë paraqitur diarrenë si simptomë.

Lodhja fizike
Edhe një simptomë e koronavirusit, e cila shfaqet për shkak të ftohjes, virusit të gripit, por edhe viruseve të tjera të shumtë është ndenja e lodhjes dhe e dobësisë, shkruan tg.

Organizmi i shëndoshë me imunitet të fortë është në gjendje që vetë të përballet me formën e butë të këtij virusi, por që as të mos e vëreni që e keni pasur.
Megjithatë, më së miri është që për çdo rast t’u përmbaheni të gjitha masave të mbrojtjes dhe vetizolimit.