“Izolimi i qytetarëve nuk mjafton”/ OBSH: Respektoni këto 6 hapa për të luftuar COVID-19

Organizata Botëore e Shëndetësisë paralajmëron se vetëm izolimi i qytetarëve në shtëpi nuk mjafton për të frenuar përhapjen e pandemisë COVID-19, por shtetet duhet të shfrytëzojnë kohën e fituar për të sulmuar virusin.

Sipas OBSh-së masat kufizuese nuk do të mjaftojnë për zhdukjen e Covid-19.

“T’u kërkosh qytetarëve të qëndrojnë në shtëpi, e të ndalosh lëvizjen e popullsisë, do të thotë të blesh kohë e të reduktosh trysninë ndaj sistemit shëndetësor. Por këto masa nuk mjaftojnë për të shuar pandemitë”, tha Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OBSH këshillon vendet që gjatë kësaj kohe të zgjerojnë, trajnojnë dhe fuqizojnë resurset e kujdesit shëndetësor dhe shëndetit publik, në të njëjtën kohë duke implementuar sisteme për zbulimin e çdo rasti të dyshuar, duke shtuar testimet.

“Hapet një dritare të dytë mundësish. Pyetja është: si do ta shfrytëzoni atë? Në rekomandojmë 6 hapa: Fillimisht, zgjeroni e trajnoni resurset shëndetësore dhe së dyti implementoni një sistem për zbulimin e çdo rasti të dyshuar. Së treti, rrisni kapacitetin prodhues dhe aftësinë për të testuar. Së katërti, identifikoni e përshtasni strukturat që do të përdorni për të trajtuar dhe izoluar pacientët. Së pesti, zhvilloni një plan të qartë për karantinimin e personave që kanë pasur kontakt me të prekurit. Së fundmi, rifokusoni të gjithë qeverinë në luftën kundër Covid-19”.

OBSH vlerësoi maksimalisht angazhimin e autoriteteve italiane. “Italia po bën gjithçka mundet dhe jemi të lumtur të shohim sinjalet pozitive”, ishin fjalët e kreut të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

LEXO EDHE  Rritja e shifrave/ Pipero: Po dominojnë moshat e reja, maska me detyrim edhe në rrugë