10 fakte të provuara shkencërisht në lidhje me dëmtimin e disa veprimeve të zakonshme.
Këto mund të duken shumë normale, por në të vërtetë janë jashtëzakonisht johigjenike nga pikëpamja shkencore dhe kjo është vërtetuar nga hulumtimi.
1. Njomja e enëve në një lavaman
Një lavaman është një mjedis i përsosur për bakteret: atje mund të gjeni salmonelën, bacilin e zorrës së trashë ose stafilokokun.
Për të shmangur një çrregullim të stomakut dhe zorrëve, është e nevojshme të lani lavamanin jo vetëm pasi të keni larë enët, por edhe pasi të keni kontaktuar ushqim, si peshq, mish të papërpunuar, produkte qumështi dhe perime.
Një grumbull enësh të njomura është një zgjidhje e lehtë por e pasigurt.
2. Larja e duarve me ujë të nxehtë
Disa studiues thonë se temperatura e ujit nuk ndikon në vrasjen e mikrobeve.
Koha e kaluar për të larë duart është më e rëndësishme në këtë rast: në 5 sekonda nuk do të pastronit asgjë, por në 30 sekonda mund të vrisni të gjitha bakteret në duart tuaja. Duke larë duart shpesh në ujë të nxehtë, ju ulni funksionet mbrojtëse të lëkurës suaj dhe mund të shfaqet acarim ose dermatit.
3. Duke u stërvitur me make up
Ndonjëherë ne nxitojmë nga zyra në palestër dhe mendojmë se të kalosh kohë për të hequr përbërjen është e kotë pasi do të përfundojmë të bëjmë dush pas stërvitjes gjithsesi.
Sidoqoftë, gjatë stërvitjes, lëkura jonë duhet të marrë frymë dhe të pastrohet vetvetiu.
Nëse vishni grim, mund të bllokojë poret. Si rezultat, ju mund të bëheni të prirur ndaj problemeve të lëkurës. Hiqni përbërjen tuaj para një stërvitje.
4. Përdorimi i tharëses së dorës
Tharësit elektrikë janë goxha joigjenikë: ata kapin shumë baktere dhe i përhapin ato me një rrjedhë ajri dhe ato mund të futen në mushkëri, lëkurë ose trup.
Peshqirët e letrës janë më efikas dhe më të pastër se tharësit elektrikë të duarve.
5. Përdorimi i një qeseje ushqimore më shumë se një herë
Një çantë e përdorur më shumë se një herë ka shumë mikrobe në të në 99.9% të kohës.
Nëse keni blerë mish të papjekur në një qese, edhe nëse ishte i paketuar, shanset janë që bakteret të përhapet në produkte të tjerë, veçanërisht frutat dhe perimet.
Zgjidhja është të përdorni një çantë të disponueshme ose një çantë tjetër që mund ta lani çdo herë.
6. Prerja e mishit dhe perimeve në të njëjtën tabelë
Charles Gerba, mikrobiolog, pretendon se një pllakë prerëse përmban 200 herë më shumë baktere sesa një vend tualeti, kjo është arsyeja pse nuk është e sigurt të prini sallatën në të.
Pas prerjes së mishit të papjekur, një tabelë është e kontaminuar me salmonelë dhe campylobacter – dy bakteret më të përhapur që shkaktojnë helmim nga ushqimi.
Zgjidhja është të përdorni 2 dërrasa të ndryshme prerjeje për mish dhe perime dhe të zgjidhni bordet prej qelqi se sa ato prej druri.
7. Përdorimi i një aparati kafeje zyre
Aparati i kafesë është një mjedis i përshtatshëm për lloje të ndryshme të baktereve.
Ka më shumë mikrobe në një aparat kafeje zyre sesa në një banjo në shtëpinë tuaj.
Për të mbrojtur shëndetin tuaj, lajeni atë sa më shpesh që të jetë e mundur duke përdorur ujë shumë të nxehtë dhe sapun për larjen e enëve.
8. Mbajtja e telefonit në çantën tuaj
Mund të duket se çantë ose çantë shpine është një vend i bukur dhe i pastër ku telefoni juaj është plotësisht i mbrojtur nga mjedisi rrethues, por kjo nuk është e vërtetë.
Është më mirë ta mbani telefonin tuaj në xhep, pasi kjo është mënyra që të jetë më pak i ndotur me mikrobet.
Një telefon mesatar është 10 herë më i ndotur se një vend tualeti.
Është më mirë ta fshini telefonin tuaj me letër të lagur çdo ditë.
9. Pastrimi i rrobave të dimrit në pranverë
Sa shpesh vendosni të lini doreza dhe një shall në një shportë rrobash?
Specialistët rekomandojnë të lani kapele, shalle dhe doreza një herë në 1-2 javë.
Këto artikuj të veshjeve na kontaktojnë shpesh gojën dhe hundët. Ato grumbullohen mikrobe dhe sistemi ynë imunitar mund të dobësohet nëse ka kontakte të vazhdueshme.
10. Ngrirja e ushqimit në temperaturën e dhomës
Ne rrallë mendojmë për mënyrën se si temperatura e mjedisit tonë dhe shpejtësia e ngrirjes ndikojnë në cilësinë e ushqimit.
Lënia e mishit dhe peshkut në një tas direkt në një tryezë është e dëmshme. Për të parandaluar që mikrobet të mos shumohen, është më mirë të lini mish dhe peshk për tu ngrirë në frigorifer.