Shpërblimi për pensionistët, qeveria s’ka lekë/ Denaj: Duhen 3 mld …

Prej vitesh pensionistët në fundvit marrin një shpërblim prej 3-5 mijë lekësh e nisur kjo që nga koha e qeverisjes Berisha dhe e vijuar edhe gjatë mazhorancës aktuale. Por situata jo dhe aq optimiste me të ardhurat pavarësisht aksionit antiinformalitet ka bërë që qeveria të jetë e kujdesshme tek pjesa e shpenzimeve. Ministrja e Ekonomisë dhe Financave Anila Denaj ka konfirmuar se aktualisht nuk ka një fond të gatshëm për shpërblimin e pensionisteve dhe se zbatimi i tij do të kërkojë të paktën 3 miliardë lekë. gjithsesi ajo nënvizoi se pasi të bëhet një analizë e zbatimit të projekteve do të shihet edhe mundësia për të rialokuar fondet.

“Ky element nuk ka qenë asnjëherë parashikuar në janar, shkurt apo mars dhe gjithmonë është parë në Dhjetor pasi është bërë një analizë se çfarë kursimesh janë fituar. Jemi akoma në nëntor kështu që më lejoni të bëjmë një analizë të përfundojmë buxheti. Jemi duke parë të gjitha kursimet dhe avancimet e mundshme dhe në përfundim të saj do të themi brenda javës së parë të dhjetorit nëse do mundemi apo jo. Bëhet fjalë për 3 miliardë lekë sipas kalkulimeve tona, kështu që ne duhet të gjejmë nga kursimet një shumë të tillë. Kështu që më lini pak kohë. Ky është procesi i analizës së të gjithë projekteve të cilat nuk do të finalizohen deri në fund dhe në përfundim të saj vendoset sesi rialokohen këto fonde” tha Denaj.

LEXO EDHE  Mjeku Dasho: Nuk më shqetësojnë shifrat ditore, por fakti që vatër e Covid-19 është QSUT

Ministrja Denaj bëri këto komente për mediat pas raportimit në Komisionin e Veprimtarisë Prodhuese ku mbrojti projektbuxhetin e vitit 2020. “Në terma të politikave dhe indikatorëve makroekonomikë, ky buxhet synon realizimin e një rritjeje ekonomike, e cila parashikohet të jetë në nivelin 4.1% në vitin 2020, një rritje e gjeneruar kryesisht nga kërkesa e brendshme, si konsumi ashtu edhe investimet.

Kjo rritje e parashikuar për 2020 do të përkthehet në më shumë punësim: krijimin e rreth 35 mijë vendeve të reja pune dhe uljen e mëtejshme të shkallës së papunësisë poshtë nivelit 11%”, u shpreh Ministrja Denaj. /Monitor/