Interneti mbush plot 50 vjeç/ Historia gjysëm-shekullore që ndryshoi botën

Interneti mbush sot 50 vjeç. Ishte në fakt 29 tetori 1969 kur u krye transmetimi i një pakete të parë të të dhënave midis dy kompjuterëve, një në Universitetin e Los Anxhelesit, nën mbikëqyrjen e shkencëtarit të kompjuterave Leonard Kleinrock .

Rrjeti nuk quhej internet, por arpanet dhe ishte një projekt i kërkuar nga një agjenci e Departamentit të Mbrojtjes së SHBA.

”Babai” i internetit, Tim Berners-Lee, bëri revolucionin në internet 20 vjet më vonë.

Në 1989 ai paraqiti në Gjenevë atë që përfaqësonte bazën teorike të rrjetit në mbarë botën, ndërsa në 1991 faqja e parë e internetit ishte online.

Me rritjen e internetit dhe shërbimeve të tilla si posta elektronike, interneti është bërë rrjeti global i telekomunikacionit që sot lidh miliarda njerëz dhe objekte, edhe pse pothuajse gjysma e popullsisë së botës nuk ka ende akses.

Mirënjohja për konceptin fillestar që u zhvillua në World Wide Wb i jepet Leonard Kleinrock. Në 1961 ai shkroi për ARPANET një punim me titull “Rrjedhja e informacionit në rrjeta të mëdha komunikimi”. Kleinrock sëbashku me inovatorë të tjerë siguroi shtyllën kurrizore për rrjedhën e kudondodhur të postave elektronike, mediave, postimeve në FB dhe tweets që tani shpërndahen në internet çdo ditë.

Më poshtë keni një histori të shkurtër në lidhje me internetin:

1965: Dy kompjuterë në MIT Lincoln Lab komunikojnë me njëri-tjetrin duke përdorur teknologjinë e ndërrimit të paketave.

1968: Beranek dhe Newman shpalosin versionin përfundimtar të specifikimeve të Procesorit Ndërlidhës së Ndërfaqes (IMP). BBN fiton kontratën për ARPANET.

1969: Qendra e Matjes së Rrjetit të UCL, Instituti i kërkimeve Stanford, Universiteti i Kalifornisë-Santa Barabara dhe Universiteti i Utah instalojnë nyjet. Mesazhi i parë është “LO”, i cili ishte një përpjekje e një studenti për “Login” në kompjuterin SRI. Mesazhi nuk ishte në gjendje të përmbushej sepse sistemi SRI u rrëzua.

1972: Ray Tomlinson i BBN prezanton emailin e rrjetit. Grupi i Punës në internet formon për të adresuar nevojën për krijimin e protokolleve standarde.

1973: Rrjetëzimi global bëhet realitet pasi Kolegji Universiatr i Londrës dhe Royal Radar Foundation lidhen me Arpanet.

1974: Ofruesi i parë i Shërbimit të Internetit (ISP) lind me prezantimin e një versioni komercial të ARPANET, i njohur si Telenet.

1974: Vinton Cerf dhe Bob Kahn publikojnë “Një Protokoll për Ndërlidhjen e Rrjeteve të Paketave”, i cili detajon hartimin e TCP.

1981: Fondacioni Kombëtar i Shkencave (NSF) dha një grant për krijimin e Rrjetit të Shkencave Kompjuterike (CSNET) për të ofruar shërbime të rrjetëzimit për shkencëtarët e kompjuterave universitar.

1982: Protokolli i Kontrollit të Transmisionit (TCP) dhe Protokolli i Internetit (IP), si grupi i protokollit, i njohur zakonisht si TCP / IP, del si protokoll për ARPANET. Kjo rezulton në përkufizimin e ri të Internetit si internete të lidhur TCP / IP. TCP / IP mbetet protokolli standard për Internetin.

1983: Sistemi i Domain Name (DNS) krijon sistemin e njohur .edu, .gov, .com, .mil, .org, .net dhe .int për emrat e faqeve të internetit. Kjo është më e lehtë për t’u mbajtur mend se përcaktimi i mëparshëm për faqet e internetit, të tilla si 123.456.789.10.

LEXO EDHE  Ky është gabimi që bëjmë me vezët në frigorifer

1985: Symbolics.com, faqja e internetit për Symbolics Computer Corp. në Massachusetts, bëhet domeni i parë i regjistruar.

1990: Tim Berners-Lee, një shkencëtar në CERN, Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore, zhvillon gjuhën e shenjave HyperText (HTML). Kjo teknologji vazhdon të ketë një ndikim të madh në mënyrën se si lundrojmë dhe shikojmë Internetin sot.

1991: CERN prezanton në internet world Wide Web.

1992: Audio dhe video e parë shpërndahen në Internet. Shprehja “shfletoj internetin” është popullarizuar.

1993: Numri i faqeve të internetit arrin në 600 dhe Shtëpia e Bardhë dhe Kombet e Bashkuara shkojnë në internet. Marc Andreesen zhvillon shfletuesin e Mozaikut në Universitetin e Illinois, Champaign-Urbana. Numri i kompjuterëve të lidhur me NSFNET rritet nga 2.000 në 1985 në më shumë se 2 milion në 1993.

1994: Yahoo! është krijuar nga Jerry Yang dhe David Filo, dy studentë të diplomuar në inxhinieri elektrike në Universitetin Stanford. Faqja në fillim u quajt “Jerry dhe David’s Guide to the World Wide Web”.

1995: Hapet faqja e parë e takimit në internet, Match.com.

1996: Lufta e shfletuesit, kryesisht midis dy lojtarëve kryesorë Microsoft dhe Netscape, nxehet. CNET blen tv.com për 15,000 dollarë.

1996: Një animacion 3D i quajtur “The Dancing Baby” bëhet një nga videot e para virale.

1997: Netflix është themeluar nga Reed Hastings dhe Marc Randolph si një kompani që dërgon përdoruesit DVD me postë.

1997: Prodhuesit e kompjuterave mund të heqin ose fshehin programin e Internetit të Microsoft në versionet e reja të Windows 95, falë një marrëveshjeje me Departamentin e Drejtësisë. Netscape njofton se shfletuesi i tij do të jetë falas.

1998: Motori i kërkimit Google ka lindur, duke ndryshuar mënyrën e përdorimit të përdoruesve me Internetin.

2003: Krimbi SQL Slammer u përhap në mbarë botën në vetëm 10 minuta. Debutimi i Myspace, Skype dhe Safari i uebfaqes Safari.

2004: Facebook shkon në internet dhe fillon epoka e rrjeteve sociale. Mozilla zbulon shfletuesin Mozilla Firefox.

2005: Fillon YouTube.com.

2006: AOL ndryshon modelin e saj të biznesit, duke ofruar shumicën e shërbimeve falas dhe duke u mbështetur në reklama për të gjeneruar të ardhura. Forumi i Qeverisjes në Internet takohet për herë të parë.

2006: Fillon Twitter. Themeluesi i kompanisë, Jack Dorsey, dërgon tweet-in e parë: “vetëm duke vendosur twttr tim”.

2009: Interneti shënon 40 vjetorin e tij.

2010: Facebook arrin 400 milion përdorues aktivë.

2010: U hapën faqet e mediave sociale Pinterest dhe Instagram.

2011: Twitter dhe Facebook luajnë një rol të madh në revoltat e Lindjes së Mesme.

2013: Edward Snowden, një ish-punonjës i CIA-s dhe kontraktori i Agjencisë së Sigurisë Kombëtare (NSA), zbulon se NSA kishte krijuar një program monitorimi të aftë për të përgjuar komunikimet e mijëra njerëzve, përfshirë qytetarët amerikanë.

2015: Instagram, faqja e ndarjes së fotografive, arrin 400 milion përdorues, duke tejkaluar Tëitterin.

2016: Google zbulon Google Assistant, një program ndihmës personal i aktivizuar me zë, duke shënuar hyrjen e gjigantit të Internetit në tregun e asistentëve të kompjuterizuar “të zgjuar”. Google bashkohet me Alexa, Amazon, Siri nga Apple dhe Cortana nga Microsoft.