Lamtumirë sëmundjeve? Teknologjia e re riparon 89% të defekteve gjenetike

Shkencëtarët kanë zhvilluar një teknologji të re për ndreqjen e gjeneve që mund të korrigjojë deri në 89% të defekteve gjenetike, përfshirë ato që shkaktojnë sëmundje si anemia me qeliza falciforme. Teknika e re quhet “Ndreqja Primare” dhe u zhvillua nga studiues të Institutit të gjerë të MIT dhe Harvard, të cilët botuan gjetjet e tyre të hënën në revistën “Nature.”

Ndreqja primare mbështetet në redaktimin e gjeneve të fuqishme CRISPR, por është më i saktë dhe i gjithanshëm – ai “shkruan direkt informacione të reja gjenetike, në një vend të specifikuar të ADN-së”, sipas shkrimit.

Në qasjen tradicionale CRISPR-Cas9, Cas9, një lloj proteine ​​e modifikuar, vepron si një palë gërshërë që mund të rrëmbejnë pjesë të fillesave të ADN-së. Mund të synojë gjenet në një vend të veçantë – për shembull, për të prishur një mutacion. Rreth dy të tretat e varianteve gjenetike të njohura njerëzore të lidhura me sëmundjet janë mutacione gjenesh me një pikë, kështu që redaktimi i gjeneve ka potencialin për të korrigjuar ose riprodhuar mutacione të tilla.

Ndreqja primare kombinon metodën CRISPR-Cas9 me një proteinë të ndryshme që mund të gjenerojë ADN të re. Mjeti ndërton fillesën e ADN-së, pastaj transferon një sekuencë të redaktuar në ADN-në e synuar – duke lejuar studiuesit të futin dhe fshijnë pa probleme pjesët e qelizave njerëzore.

LEXO EDHE  "Në Shqipëri pandemia e COVID u përdor për përfitim politik"/ Dasho: Ja pse sot fajësohen qytetarët

Teknika lejon studiuesit të kërkojnë dhe të zëvendësojnë seksione të tëra të fillesave të ADN-së. Me këtë metodë, studiuesit thonë se shpresojnë të korrigjojnë me saktësi dhe efikasitet deri në 89% të variacioneve gjenetike të njohura që shkaktojnë sëmundje.

“Me ndreqjen parësore, ne tani mund të korrigjojmë drejtpërdrejt mutacionin e anemisë qelizore përsëri në sekuencën normale dhe të heqim katër bazat e ADN shtesë që shkaktojnë sëmundjen Tay Sachs, pa prerë plotësisht ADN-në ose pa nevojë për shabllone të ADN-së”, tha David Liu, një nga autorët e studimit, në një njoftim për shtyp të Institutit të gjerë.

“Shkathtësia e ndreqjes parësore u bë e dukshme pasi zhvilluam këtë teknologji. Fakti që ne mund të kopjonim direkt informacione të reja gjenetike në një vend të synuar ishte një zbulim. Ne vërtet ishim të ngazëllyer.” – tha Andrew Anzalone, një autor tjetër në studim, në njoftimin për shtyp.

Sidoqoftë, ndërsa teknologjia ka përparuar, mjekët, shkencëtarët dhe bioetikologët kanë ngritur gjithashtu pyetje etike. Disa kanë frikë se mund të hapin derën që embrionet njerëzore të manipulohen për arsye jo terapeutike, ose se mund të krijojnë mutacione të paqëllimshme dhe sëmundje të reja.