Kujdes! Ky ushqim ju shkakton kancer

Sipas hulumtimit të bërë mbi produktet ushqimore, është shfaqur se një nga produktet më kancerogjene janë patatinat.

Në mostrat e analizuara, 50% u gjetën të kontaminuara me akrilamid, një substancë potencialisht toksike dhe madje disa kancerogjene.

Kjo është një substancë që formohet pas gatimit në temperatura të larta dhe zhvillohet gjatë proceseve të skuqjes, pjekjes ose tiganisjes, si rezultat i reaksioneve specifike kimike që përfshijnë sheqernat dhe aminoacidet.

LEXO EDHE  Alarmante/ Vdesin 2 persona nga virusi SARS

Disa studime kanë treguar se jo vetëm akrilamid, por edhe produkti i tij kryesor metabolik, glycidamid, mund të jetë neurotoksik, gjenotoksik dhe kancerogjen.

Përveç patateve, shumë produkte të tjera mund të vuajnë nga ky lloj kontaminimi, ndër të cilat kujtojmë të gjitha shkopinjtë e peshkut ose mbushjet e llojeve të ndryshme, si dhe kafeja për shkak të pjekjes së kokrrave, si dhe llojet e ndryshme të biskotave dhe pastave.