Gabimet e ligjit të reformës në drejtësi, të enjten pritet….

Korigjimet e para të ligjeve të reformës në drejtësi, do të miratohen nga Kuvendi të enjten. Kryetari i komisionit, Ulsi Manja, tha se këto nuk janë ndryshimet e fundit, dhe se ligjet mund të ndryshojnë sa herë nevoja ta kërkojë.

Për herë të parë, dy nga ligjet më kryesore të reformës në drejtësi, po ndryshohen.

Ligji për statusin e gjyqtarëve e prokurorëve, si dhe ai për organet qeverisëse të sistemit të drejtësisë, u ndryshuan nga Komisioni i Ligjeve dhe të enjten do të miratohen në parlament. Ndryshimet u imponuan nga Gjykata Kushtetuese, e cila, kur ishte funksionale, rrëzoi 22 nene të këtyre ligjeve.

Deri më tani, procedimi i gjyqtarëve dhe prokurorëve nuk mund të kryhej pasi nenet që rregullonin këtë procedurë ishin shfuqizuar. Çështje si ajo e gjyqtarëve që shpëtuan Dritan Dajtin nga burgu i përjetshëm, nuk do të ngelen më të pa hetuara për shkak të boshllëkut ligjor.

LEXO EDHE  Vlorë/ Përplasje mes “Rilindasve”. Drejtori i Bashkisë, Erion Amataj, nën akuzë për “Shpërdorim detyre”

Për mazhorancën kjo nuk është hera e fundit që do të ndërhyhet tek reforma në drejtësi.

Miratimi i ndryshimeve kërkon 84 vota, dhe PS thotë se do të marrë mbështetjen e opozitës parlamentare.

Përmirësimi i reformës në drejtësi u nis bashkë me Partinë Demokratike, por largimi i opozitës nga Parlamenti i la rregullimet në dorë të mazhorancës.

Veç ndryshimeve kushtetuese, Partia Demokratike ka votuar vetëm një ligj të reformës: atë për ngritjen e gjykatës speciale dhe SPAK për hetimin e zyrtarëve të lartë./ABC NEWS/