Vetingu/ Jepet vendimi për prokurorin e Krimeve të Rënda

Edvin Kondili, Prokurori i Krimeve të Rënda Kalon është konfirmuar në detyrë nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit. Vendimi u dha këtë të premte, një ditë pas seancës dëgjimore.

Edvin Kondili e ka nisur karrierën në sistemin e drejtësisë në vitin 2004. Ai ka mbaruar Shkollën e Magjistraturës dhe punon prej vitit 2004 pranë Prokurorisë për Krimeve të Rënda. Paralelisht me punën si prokuror, Kondili është angazhuar si lektor në Shkollën e Magjistraturës dhe si ekspert për organizatat ndërkombëtare. Ai është një ndër 25 kandidatët për t’u bërë pjesë e Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, SPAK.

Seanca dëgjimore – Prokurori Edvin Kondili u vlerësua në të tre kriteret e vetingut, por pikëpyetje u ngritën vetëm sa i përket deklarimit të një shume prej 1.1 milion lekësh, fillimisht si të shpenzuar për blerje shtëpie dhe sërish si të kursyer.

Relatorja e çështjes Xhensila Pine theksoi se në lidhje me këtë problem Kondili, prokuror pranë Prokurorisë së Krimeve të Rënda, kishte dhënë shpjegime; ndërkohë, vetë subjekti nuk e sqaroi në seancë këtë çështje, por ai falenderoi trupën gjykuese të kryesuar nga Roland Ilia, anëtare Valbona Sanxhaktari dhe relatore Xhensila Pine për punën e bërë dhe u dakordësua me rezultatet e hetimit.

Relatoja Pine e cila lexoi gjetjet e hetimit për Kondilit vuri në dukje se ai nuk kishte pasur asnjë problem në kriteret e profesionalizmit dhe atë të figurës. Po ashtu, dy denoncime ndaj tij u rrëzuan nga KPK pasi nuk kishin indicie për veprime korruptive apo për shkelje të etikës.

LEXO EDHE  E kam mik Ramën/ Batutat mes Kokëdhimës dhe avokatëve: Harron Kryeministri se ... (VIDEO)

Në kriterin e pasurisë u vu në dukje që Kondili kishte blerë një apartament 70 mijë euro dhe u theksua se 60 mijë euro ishin paguar me kredi, ndërsa 10 mijë euro ishin kursime dhe të ardhura nga paga.

I vetmi problem i dukshëm sipas relatimit ishte deklarimi i një shume të kursyer nga bashkëshortja para martese. Sipas relatores shuma 1.1 milion ishte deklaruar në vitin 2007 dhe më pas ishte deklaruar si e përdorur në blerjen e shtëpisë, por që po ashtu u rideklarua në deklaratën vetting si e kursyer.

Relatorja tha se kishte marrë shpjegimet nga prokurori dhe se ato do të vlerësoheshin. Kondilit po asht iu vu në dukje marrja e një huaje prej 10 mijë eurosh nga vëllai i bashkëshortes, e cila nuk ishte përdorur.

Sipas relacionit dhe shpjegimeve të Kondilit huaja ishte marrë me qëllim pagimin e një pjesë te kredisë për të zbutur interesat, por më pas ai dhe bashkëshortja kishin hequr dorë nga kjo dhe huaja ishte kthyer pas pa u përdorur.

Lëvizja e këtyre parave ishte bërë përmes bankës dhe KPK tha se vëllai i bashkëshortes së prokurorit që jetonte në Spanjë solli dokumente ligjore që provonin të ardhurat e tij të ligjshme që prej vitit 2000 e në vijim.