Videopërgjimi/ Pse Shqipëria nuk mund të jetë si Austria

Nga Endri Shabani

Javës që shkoi kryeministri austriak dha dorëheqjen, sepse korrupsioni i qeverisë doli në publik. Këtë javë kryeministrja britanike njoftoi dorëheqjen e saj, sepse nuk ishte e aftë të menaxhonte marrëdhënien me BE-në.

Është e kotë të të kujtoj se çfarë kanë bërë kryeministrat tanë në raste të ngjashme. Por mjafton të kujtoj se kryeministrat e Austrisë apo Britanisë nuk janë as më të ndershëm dhe as më të aftë se këta tanët. Diferenca e vetme është që kryeministrat e vendeve të zhvilluara nuk janë aq të fuqishëm sa të bëjnë çfarë t’iu dojë qejfi me pushtetin që iu ka dhënë populli.

Po përse nuk janë kaq të fuqishëm do thuash? Ngaqë nuk kanë muskuj apo para? Nuk besoj.

Unë mendoj se ata nuk janë aq të fuqishëm, sepse në këto shoqëri individi nuk shihet si Zot mbi tokë, por si një qënie e gabueshme dhe me vese.

Për pasojë, këto shoqëri kanë ndërtuar një sistem politik që vendimmarrjen nuk ia lë në dorë individit që është në pushtet, por shoqërisë. Dhe që kjo të ndodhë praktikisht, ato kanë decentralizuar pushtetin dhe kanë ndërtuar institucione të forta, duke i lënë politikanët të dobët.

Prandaj këto shoqëri kanë ndërtuar një sistem ku populli jo vetëm i zgjedh përfaqësuesit e tij, por edhe mund t’i shkarkojë ata në mes të mandatit, po te shoh se po fillojnë të bëjnë numra.

Jo vetem kaq, por populli mund tua marrë pushtetin përfaqësuesve të vet kur të dojë, dhe, përmes mekanizmave si referendumet, nismat ligjore, peticionet, asambletë kombëtare dhe juritë, të qeverisë në mënyrë direkte.

Kjo ka bërë që në këto shoqëri ardhja apo ikja e një kryeministri në pushtet të mos shihet as si viti zero dhe as si epokalips. Ato udhëhiqen nga parimi: Shoqëria është e përhershme, politikanët shkojnë e vijnë.

LEXO EDHE  Udhëtimet jashtë vendit, ja kush mund të lëvizë në vendet e Rajonit

Kjo ka bërë që asnjë politikan të mos ketë mundësi të jetë aq i fuqishëm sa të prodhojë krizë politike dhe ekonomike, sa here që t’i rrezikohet karrikja e vet.

Kjo ka bërë që asnjë politikan të mos guxojë t’i shkojë ndër mend që të dalë kundër vullnetit të popullit. Ata ja kanë prerë kokën mbretit njëherë e përgjithmonë.

Kjo ka bërë që këto shoqëri të ketë prosperitet ekonomik dhe t’i japin mundësi individit të zhvillohet në të gjitha drejtimet.

Kjo ka bërë që qindra mijëra prej nesh të dëshirojnë të jetojnë në këto shtete, apo të paktën të kenë një pasaportë të tyre.

Por mos harro se këto vende nuk kanë as më shumë pasuri natyrore për frymë se sa ne, as njerëz më të ndershëm apo më të zgjuar se sa ne. Madje as Diell nuk kanë më shumë se sa ne : )

Pra, në këto vende jetohet më mirë sepse kanë një sistem politik më të mirë. Prandaj ka ardhur koha qe mos i shohim me zili anglezët apo austriakët, por të ndërtojmë një sistem politik që e bën Shqipërinë një vend ku jetohet mirë.

Që natyra tek ne është e bekuar duket nga fakti që ata vijnë për pushime në Shqipëri, ndërsa ne shkojmë për punë në këto vende. Apo nga fakti se pensionistët e tyre vijnë këtu, ndërsa të rinjtë tanë shkojnë atje.

Kështuqë boll u endem 30 vite nëpër botë për të gjetur atë që shumë mirë mund ta ndërtojmë këtu, në shtëpinë tonë.