257 bebe kanë vdekur gjatë 2018/ INSTAT shifra alarmante, rritet vdekshmëria foshnjore

Pas një rënie të vazhdueshme për dy dekada rreshtvdekshmëriafoshnjore ka nisur të rritet në Shqipëri.Rritja e këtij treguesi e vë vendin tonë në një pozicion tëkeq për zhvillimin e qëndrueshëm, nivelin e varfërisëdhe në përgjithësi në indeksin e zhvillimit njerëzor.

INSTAT raportoi se vdekshmëria foshnjore ka pësuar rritje tëfortë gjatë vitit të kaluar, pasi 8.9 foshnja vdiqën për 1000 lindjetë gjalla. Vitin e kaluar ky raport ishte 8.0 për 1000 lindje.

Gjatë vitit të kaluar kanë lindur gjithsej 28,934 bebe, nga këto kanë humbur jetën 257 foshnja.

Teksa raportoi fenomenin, INSTAT dha se arsyet pse po rritet numri i foshnjave që nuk mund të mbahen nëjetë: “Rritja e koeficientit të vdekshmërisë foshnjore i dedikohet uljes së numrit të lindjeve në vitin 2018 prej 6,3 % krahasuar me vitin 2017”.

Më tej INSTAT raporton se shkaqet kryesore të vdekshmërisë foshnjore (nën 1 vjeç) janë “sëmundjet që shfaqen në periudhën e rreth lindjes” me 42,0 % dhe “ndërlikime në barrë të lindjes dhe të periudhës së paslindjes” me 27,2 % të kësaj grupmoshe gjithsej.

Vdekshmëria foshnjore ka ardhur në ulje sistematike nga viti nëvit. Në vitet 1990 ky tregues ishte 30 vdekje për 100 lindje tëgjalla, dhe më vonë në vitet 2000 ra me 15 vdekje për 1000 lindje.

Rritja e parë pas shumë kohësh u evidentua në vitin 2016 ku u raportuan 8.7 vdekje për 1000 lindje nga 7.1 për qind që ishin nëvitin 2015, i cili mban rekordin për numrin e ulët të foshnjave të humbura.

Vitin e kaluar mediat raportuan se në një nga maternitetet e mëdha në Tiranë nuk i kishte në funksionaparatet e oksigjenit tëdomosdoshme për mbajtjen në jetë të bebeve që lindin para kohe.

Sipas një artikulli të dhënave të Bankës Botërore dhe shifrave të vëna në dispozicion, Shqipëria vitin e shkuar e ka pasur vdekshmërinë foshnjore (humbje jete të fëmijëve nën 5 vjeç) në shifrën e 8.8 vdekje për 1 mijë fëmijë. Shifrat sugjerojnë që më problematike në këtë drejtim është Maqedonia me 13.7 vdekje për 1 mijë fëmijë, Serbia dhe Bosnja e Hercegovina 5.7 vdekje për 1 mijë fëmijë, Mali i Zi ka nivelin më të ulët të vdekshmërisë në rajon, me 3.5 / 1000 fëmijë.

LEXO EDHE  Propozimi i socialistëve për ndërhyrje në reformën e drejtësisë/ Yuri Kim takon Ulsi Manjën