Ju del gjak nga goja?/ Urgjent te mjeku, vuani nga…

Do te gaboheshit nëse do te mendonit se gjakderdhja nga dhembet vjen vetëm si pasoje e përdorimit agresiv te furçës se dhëmbëve.

Edhe pse i rastësishëm dalja e gjakut nga mishrat e dhëmbëve (gingivat) nuk është asnjëherë normale sepse tregon prezencën e një inflamacioni te provokuar nga formimi i baktereve dhe pllakave ne dhembe dhe nëse e nënvlerësoni mund te shkaktoje shqetësime edhe me te rëndësishme dhe jo vetëm ne kavitetin oral por ne te gjithë organizmin.

Do te gaboheshit nëse do te mendonit se gjakderdhja nga dhembet vjen vetëm si pasoje e përdorimit agresiv te furçës se dhëmbëve. Por siç shpjegon revista Ëomen’s Health tregon se ka te paktën 5 shkaktare te hemorragjisë ne kavitetin oral.

LEXO EDHE  Rasti i parë me Covid-19 në Shijak, konfirmohet një grua e ardhur nga Italia

 

  1. Nuk i arrini dot te gjitha pikat ne pastrimin e korrekt te dhëmbëve dhe gojës, baktereve i duhen 24 ore për te shkaktuar një inflamacion.

 

  1. Luhatjet hormonale e bëjnë kavitetin oral me te ndjeshëm ndaj kariesit duke shkaktuar kështu gjakderdhje te gingivave.

 

  1. Te vuani nga stresi, pagjumësia apo te ushqeheni keq ndikojnë negativisht ne zotësinë e organizmit për te luftuar inflamacionet e shkaktuara nga bakteret e kavitetit oral.
  2. Antidepresivet apo medikamente për presionin e gjakut mund te shkaktojnë mungese te pështymës duke lejuar kështu bakteret te proliferojne dhe te dëmtojnë mishrat e dhëmbëve.

 

  1. Patologji te veçanta mund te dëmtojnë sistemin imunitar dhe te çojnë kështu ne gingiva te fryra dhe me gjakderdhje.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here