Kush janë kompanitë që mashtrojnë me vajin e ullirit, AKU hesht (EMRAT)

Mashtrime për sa i përket vajit të ullirit kemi dëgjuar shumë, por prapё përballemi me një zhgënjim tjetër përsa i përket produkteve që premtojnë një cilësi të cilën nuk e kanë.

Para një viti është folur për ‘ listën e të dyshuarve’, ose pёr disa nga kompanitë e vajit që duhet të japin llogari për shitjen e një vaji të thjeshtë të kategorisë së 2-tё, më pak cilësor dhe më të lirë, për vaj ulliri ekstra të virgjër.

Gjatë transmetimit “Patti Chiari”, një emission zvicerian në televizionin kombëtar Rsi, Lorenzo Mammone dhe Remy Storni kanё denoncuar vajin e ashtuquajtur ‘ekstra i virgjër’, i cili është thjeshtë vaj i virgjër, por i shitur si vaj ekstra i virgjër.

Tregu i vajit të ullirit ekstra të virgjër është shumë strict i rreptё ose rigoroz. Për të vendosur në qoftë se një vaj ulliri është ekstra i virgjër duhen bërë disa analiza, ndër to përfshihen dhe analiatt kimike të vajit të cilat shërbejnë për të zbuluar nëse ai është i prishur apo i mykur. Gjithashtu këto analiza bëhen për të kontrolluar se sa i hidhur është. Këto analiza duhet të kënë parametrat e vendosura nga Bashkimi Europian.

Vaj ulliri qe shitet si esktra i virgjer ne marketet shqiptare

Sipas rregullores së Bashkimit Europian, që një vaj të klasifikohet si ekstra i virgjër, defektet duhet të jenë zero dhe shija perfekte.

Nga 12 shishe të analizuara, vetëm gjysma i kaloj testet.. Ato u testuan në dy teste : kimike dhe të shijes. Vajrat u provuan ne Zyrih, nga një panel zvicerian, i njohur si COI, Komiteti Internacional i Vajit të Ullirit dhe gjithashtu nga Komiteti Zyrtar i provimit te vajit DOP Chianti ne Toskanё. Rezultatet? Identike si nga Komiteti zvicerian i COI-t, ashtu edhe nga Komiteti Zyrtar i shijimit të vajit ne Toskanё.

Lista me vajrat e ullirit ‘ekstra të virgjër’ …. Që nuk janë ekstra të virgjër

1) Vaji “De Cecco” – vaj ulliri ekstra i virgjër

Paneli e përkufizoj atë si: “Një vaj të prishur dhe me siguri jo të virgjër.”

2) Vaji “Carapelli”- Vaj ulliri ekstra i virgjër

Vaj tjeter importi qe shitet ne marketet shqiptare, me mbishkrimin “Ekstra i virgjer”

Për këtë vaj paneli u shpreh: ‘ Problemi kryesor është ngrohja kur ullinjtë depozitohen për një kohë më të gjatë se ajo e duhura, ato fillojnë e fermentohen. Shumica e njerëzve mendojnë se ajo është shija normale, por nё fakt ai është një defekt.’

LEXO EDHE  Koronavirusi/ Maskat me valvul ndalohen në disa shtete! Ja arsyeja

3) Vaj “Bertolli”- vaj ulliri ekstra i virgjër

Paneli tha: ‘ Është i turbullt, i mykur dhe nuk është ekstra i virgjër. Një vaj me shumë defekte, ndihet shumë fermentimi i ullinjve.’

Më pas në listën e zezë ishin disa firma më pak të njohura si Filippo Berio dhe dy te tjerё që nuk tregtohen në Itali si Olivana dhe M-Budget.

Vajrat e ullirit ekstra te virgjër që janë…ekstra të virgjër

Fitues i këtij testi, vaji i vërtëtё ekstra i virgjër siç tregohej edhe në etiketë është “Sabo” 100% italian, i paketuar nga një kompani e rajonit te Ticinos dhe me lëndё të parë nga ullishtja Klemente.

Në podium ndodhet dhe vaji “Gran Delizia Igp Toscano” dhe “Monini”. Rezultate të shkëlqyera pati dhe vaji “PrimaDonna” i shitur nga rrjeti i supermarketeve Lidl, vaji “Bio Natur Plus” dhe “Qualite&Pric” i shitur nga Coop Zvicer.

Marke tjeter vaji qe iu ofrohet konsumatoreve shqiptar si ekstra i virgjer

Në realitet, edhe nëse këto teste promovojnë vajin PrimaDonna të shitur nga Lidl, ne kujtojmë se në qershorin e kaluar, Antitrusti dënoi zinxhirin e supermarketit për të paguar një gjobë prej 550 mijë euro, për shitjen e vajit ekstra të virgjër të ullirit me markën “Primadonna”, kur ai sipas autoriteti përkatës, përmban vaj ulliri të virgjër. Në mesin e defekteve të gjetura ishte dhe: ngrohje e tepert, myk dhe lagështia në shishe të ndryshme që nuk mund të shiten si ekstra e virgjër siç thuhet në etiketë .

Nga një vëzhgim i alertnews.al u pa se këto produkte shiten në marketet më në emër në qytet, ndërkohë që, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, nuk ka bërë asnjë reagim. A është e nevojshme të bëhen analiza dhe kontrolle nga ky autoritet për të siguruar qytetarët që produkti që blejnë është cilësor edhe i sigurt? Kjo mbetet për tu parë!

Burimi: greenme.it

/Alertnews.al/PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here