Brexit/ May: Britania e Madhe, jo peng i planit…

Theresa Mey do të kthehet më vonë në Bruksel në një takim me krerët e BE për ndryshimet ligjërisht detyruese në marrëveshjen e Brexit.

Kryeministrja do të këmbëngulë se Britania e Madhe nuk do të jetë ‘peng’ i planit.  Për të shmangur kthimin e kontrolleve të kufirit irlandez nuk duhet të ekzistojë ndonjë marrëveshje tregtie midis Mbretërisë së Bashkuar dhe BE.

Ajo do të thotë se marrëveshja duhet të ndryshojë nëse do të fitojë mbështetjen e deputetëve që i kërkuan asaj të kërkojë “marrëveshje alternative” kur kundërshtoi paktin muajin e kaluar.

Megjithatë, BE ka përjashtuar në mënyrë të përsëritur ndryshimin e marrëveshjes së tërheqjes.

Vizita e May është lënë në hije si pasojë e ‘shpërthimit’ të  mërkurën të Donald Tusk, i cili deklaroi se ka një “vend i veçantë në ferr” për ata që lobuan për Brexit pa një plan për ta dorëzuar atë.

LEXO EDHE  Putin do të marrë pjesë në Samitin e SHBA-ve për klimën

Deputetët që mbështetën Lëvizjen në referendumin e vitit 2016 reaguan me zemërim ndaj komenteve, duke akuzuar presidentin e Këshillit Evropian për “arrogancë”.

Ndërkohë, udhëheqësi i Laburistëve, Jeremy Corbyn ka paraqitur pesë kërkesa për partinë e tij për të mbështetur një marrëveshje Brexit, duke bërë thirrje që ato të mishërohen si objektiva në ligjin vendas.

Në një letër drejtuar kryeministrit, ai tha se Labistët dëshirojnë një bashkim doganor në Mbretërinë e Bashkuar, një shtrirje të ngushtë me tregun e vetëm, “shtrirje dinamike” mbi të drejtat dhe mbrojtjen, “angazhime të qarta” për pjesëmarrjen në agjencitë e BE dhe programet e financimit dhe ” marrëveshje “në hollësi të marrëveshjeve të ardhshme të sigurisë.

 PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here