Hibiskusi (Hibiscus sabdariffa) është një bimë për të cilën thuhet se i ofron disa përfitime shëndetësore. Ai besohet ta ketë origjinën në Afrikë.
Hibiskusi shpesh përdoret për të bërë çajra bimore (të njohura edhe si “infuzione” ose “çajra lulebliri”).
Në vijim sjellim një vështrim për gjetjet kryesore nga hulumtimet e disponueshme për përfitimet shëndetësore të hibiskusit:
1) Shtypja e lartë e gjakut
Nga pirja e përditshme e çajit të hibiskusit mund të përfitojnë njerëzit me tension të lartë të gjakut, sipas një studimi të vogël të publikuar në The Journal of Nutrition. Për gjashtë javë, 65 të rritur të cilët kishin shtypje paksa të ngritur të gjakut (por nuk ishin duke marrë ilaçe për tensionin e gjakut) kishin pirë ose tri gota me çaj të hibiskusit ose një pije placebo çdo ditë. Rezultatet e studimit treguan se anëtarët e grupit të hibiskusit kishin përjetuar një rënie më të madhe të tensionit të gjakut (në krahasim me ata që konsumuan pije placebo).
2) Diabeti
Çaji i hibiskusit mund t’i ofrojë disa përfitime shëndetësore për njerëzit me diabet të tipit 2. Në një studim nga Journal of Alternative and Complementary Medicine, për shembull, studiuesit kërkuan nga 60 pacientë me diabet që të pinë çaj hibiskus ose çaj të zi dy herë në ditë për një muaj. Duke i shikuar të dhënat nga 53 njerëzit të cilët e përfunduan studimin, autorët e studimit zbuluan se anëtarët e grupit hibiskus kishin një rritje të konsiderueshme të kolesterolit HDL (“të mirë”) dhe një rënie të konsiderueshme në kolesterolit total dhe kolesterolit LDL (“të keq”).
3) Kolesteroli i lartë
Gjetjet preliminare nga kërkimet e bazuara në kafshë dhe studimet testuese indikojnë se ekstrakti i hibiskusit mund të ndihmojë në mbajtjen e kolesterolit në kontroll dhe si rezultat të mbrojë nga arterioskleroza.