“Rusia po bëhet gati për trazira në Ballkan”

Rusia është e gatshme të bëjë gjithçka që mundet për të destabilizuar Ballkanin. Ky është mesazhi kryesor i takimit të Komitetit Britanik të Punëve të Jashtme, shkruan gazeta serbe ‘Blic’. Sipas gazetës, ky sesion u mbajt në prag të Samitit të sapo përfunduar të Ballkanit Perëndimor në Londër.

Raporti gjithashtu thekson se BE ka lënë pas dore Ballkanin në 10 vitet e fundit, duke përdorur Rusinë, Kinën dhe Turqinë për të mbushur këtë boshllëk.

Raporti analizon situatën në gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe thekson se ndikimi rus, edhe pse më i dobët për shkak të pranisë minimale ekonomike, por më i rrezikshëm për shkak se Moska është e gatshme për çdo gjë.

“Rusia është e gatshme të bëjë çfarëdo qoftë, ajo mund të destabilizojë Ballkanin Perëndimor dhe rrugën e saj drejt stabilitetit dhe demokracisë. Kjo është reflektuar në mbështetje të grushtit të shtetit rus në Mal të Zi 2016”, thotë raporti i Komiteti britanik

Komiteti thotë se qëllimet e Rusisë lidhen me forcimin e marrëdhënieve diplomatike me Greqinë, kur Athina dëboi katër diplomatë rusë për shkak të operimit të tyre të vazhdueshëm dhe historia fokusohet në pengesën e Rusisë për nënshkrimin e marrëveshjes midis Shkupit dhe Athinës për emrin e ri të Maqedonisë.

“Blic” thekson se në takimin e Komitetit u shqyrtuan qëndrimet e shumë ekspertëve mbi Ballkanin Perëndimor.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here