Australia nuk ekziston!

Një teori që mohon ekzistencën e Australisë po qarkullon në media ku spekulohet se vendet dhe qytezat janë thjesht një figurë e imagjinatës tonë që daton nga lindja e internetit.

Australia nuk ekziston. Shenjat kanë ekzistuar gjatë gjithë kohës: në cilin vend ka dicka më helmuese sesa gjarpërinjtë e merimangat? Si e kemi besuar se kangurët janë diçka?

Ky zbulim që besohet se është shaka ose teori konspiracioni po qarkullon në mediat sociale javët e fundit pasi u formulua në Reddit në fillim të vitit 2017. Por kjo nuk është e vetmja teori e këtij lloji sepse gjatë viteve, detektivët e rrjeteve sociale kanë zbuluar se nuk ekziston asnjë lloj vendi.

Në vend të parë qëndron Finlanda, vendi që disa besojnë se qëndron në mes të Rusisë dhe Suedisë dhe që dyshohet se ka luftuar një veprim të guximshëm kundër pushtimit sovjetik në prag të Luftës së Dytë Botërore. Kjo teori u zbulua gjithashtu në Reddit në 2015. Finlanda, shpjegon përdoruesi Raregan, ishte thjesht një krijim imagjinar i dizajnuar për të krijuar kuota të peshkimit për të ndihmuar eksportin e sushit nga Rusia në Japoni.

Verën e kaluar, një tjetër përdorues i Reddit sugjeroi se rajoni italian i Molise me popullsi 300 mijë banorë nuk ekziston, që erdhi si rezultat i një shakaje italiane, ndërsa brazilianët kanë pasur së paku pesë vjet që besojnë një teori online se shteti veri-perëndimor e Akrit nuk ekziston ose është vend i harruar, ku ekzistojnë dinosaurët.

Teoria e argumentuar me kujdes se një vend ose rajon nuk ekziston rezulton të jetë një nga karikaturat më të vjetra në internet. Që në fillim të vitit 1993, përdoruesit gjermanë të Usenet-it, një rrjet i formave të diskutimeve në internet (ose tabelave buletine), që mbizotëronin në internet kishin një teori që qytetin Ëestfalian të Bielefeldit (popullsia 300 mijë banorë, vend mjaft i lumtur) ishte një trillim i mbajtur nga CIA.

Teoria ka kaluar dekada, platforma online, barriera gjuhësore, kultura ndërkombëtare dhe vazhdon të rikthehet.

“Bukuria e karikaturave është se të gjithë mund të kenë rolin e tyre në disa gjëra dhe të përfshihen në teorinë e konspiracionit. Mendoj se të gjithë dëshirojmë të jemi brenda në teori, sidomos në internet, ku shpesh mund të formojnë grupe apo nëngrupe të ndryshme “, tha shkrimtari Mollie Goodfelloë.

Në këto ditë të lajmeve të rreme dhe të komploteve mediatike, nuk ka ndodhur akoma asgjë për ta marrë konspiracionin për të mirqenë, kështu që “The Guardian” kontaktoi një burim diplomatik, i cili ra dakord të fliste jashtë procesverbalit dhe të konfirmonte se çfarë mendonte për ekzistencën e Finlandës dhe Australisë.

“Prisni, më lejoni të shikoj nga dritarja,” u përgjigj burimi, përpara se të konfirmonte se Finlanda ekzistonte.

Burimi nuk ishte në gjendje të siguronte një konfirmim të ngjashëm për Australinë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here