“Panama Papers”, mafia italiane pastron paratë në Afrikë

Marrë nga Investigim.al

Dokumentet e publikuara tregojnë për një lidhje të njohur biznesi midis një mafiozi italian të dënuar dhe djalit më të ri të presidentit të Namibisë Sam Nujoma, Zaki Nujoma.

Dokumentet e dala në dritë flasin se si i biri i Vito Palacolo, një mafioz italian i dënuar, dhe i biri i Kontit Roki Agusta, shoku i tij i ngushtë, arritën me anë të një ish bankieri gjerman të mbanin gjallë bizneset e etërve të tyre.

Po ashtu, më tej ka detaje për lidhjet e biznesit midis italianëve dhe biznesmenit namibian  Zaki Nujoma, djali i vogël i Presidentit Sam Nujoma.

Edhe pse gjendet në burg  Vito Roberto Palacolo, financier i një sindikate kriminale italiane, perandoria mafioze ende vazhdon që të lulëzojë, dhe kjo fal një firme në Panama që mbulonte evazionin e tyre fiskal në Itali, Namibi dhe Afrikën e Jugut me anë të shfrytëzimit të parajsës fiskale në Ishujt Britanik Virxhin.

Kjo ka bërë të mundur dhe fshehjen e të ardhurave nga hetimi i mundshëm në këto vende edhe për mafien Siçiliane, Koza Nostra.

Të dhënat nga firma me bazë në Panama, Mosak Foneska, të marra nga gazeta gjermaneSuddeutsche Zeitung  dhe të bëra publike së bashku me Konsorciumin Ndërkombëtar të Gazetarisë Investigative (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), këto të fundit të lidhur me njësin Investigative të Namibisë,  tregojnë se si familja Palacolo, e njohur edhe si Von Palace Kolbatshenko, kanë regjistruar kompani të ndryshme në Ishujt Virxhin.

Me ndihmën e Volf-Peter Berthold, një bankier gjerman me bazë në Hong-Kong, del në pah se Palacolo-t i kanë shfrytëzuar këto firma që të mund të trashëgonin bizneset familjare nga një brez në tjetrin. Kjo është trajtuar edhe më parë tek seria e artikujve “Mafia në Afrikë”.

Lidhja kryesore midis familjes Palacolo dhe firmës Mosak Foneska është pikërisht Bertholdi, me anë të firmës së tij Deutsche Investment Corporation, me bazë në Bahamas, që zotërohet nga i biri i Vito Robertos, Peter Von Palace Kolbatschenko.

Në vitet e shkuara Palacolot e përdorën kompaninë e Bertholdit që të hapnin së paku shtatë kompani në Ishujt Virxhin.

SEKSERI

Firma Deutsche Investment Corporation u themelua në 1996 në Bahamas nga bankieri Berthold, dhe u regjistrua në  Hong Kong. Në pamje të parë, duke qënë se emri “Deutsche” të evokon shërbimet e gjigandit gjerman Deutsche Bank, kompania e Bertholdit duket e besueshme.

Ai ishte vendosur në Hong – Kong që më 1977, dhe është ish-punonjës i Deutsche Bank (Azi). Por nuk ka asnjë lloj lidhje midis Deutsche Banka dhe Deutsche Investment Corporation.

Së fundmi, nëpërmjet Mosak Foneska, Bertholdi me kompaninë e tij arriti që të regjistronte disa kompani offshore në Ishujt Virxhin.

Dokumentet tregojnë për shtatë firma të Perandorisë Palacolo: Diamond Ocean, Deutsche Investments Consultants (Asia) Ltd, Benway International Ltd, Gold Enterprises Limited, Goldfield International Ltd, Silver Group Ltd and Natural Earth International Ltd.

Parajsat fiskale si në Ishujt Virxhin bëjnë të mundur që kompani – ose kriminelë të kamufluar nën strukturat e korporatave – të fshehin identitetin dhe aktivitetin financiar duke përdorur sekretin bankar. Kjo si rezultat i  vakumeve ligjore që bëjnë të mundur fshehjen e personave të përfshirë.

Një prej këtyre subjekteve, Diamond Ocean Enterprises Ltd, themeluar në shkurt të 2005, është listuar si kompani që ofron ekspertizë për një prodhues dhe pastrues diamantësh me bazë në Namibi.

Të dhëna nga Mosak Foneska e listojnë Deutsche Investment Consultants (Azi) Limited si drejtor të  Diamond Ocean. Tek aksionerët e kompanisë përfshihen  Kolbatschenko, Berthold dhe Giovanni Agusta.

Duke u bazuar edhe tek hetuesit italianë, familja Agusta luan një rol kyç në ruajtjen e interesave ekonomikë në Afrikë. Kërkesës sonë me anë të emailit për një intervistë, Bertholdi nuk i dha përgjigje.

FAMILJA AGUSTA

Familja fisnike italiane Agusta, me lidhje në Mynih dhe në Afrikën e Jugut, njihet për një krijimin e nje dizenjoje helikopteri dhe kompaninë e prodhimit Augusta Spa, që iu shit në vitin 2000 Westland ( më pas kompania u quajt Augusta Westland).

Ndryshe nga i ati që kishte qejf helikopterët, i biri, Konti Roki Augusta, kishte më qejf makinat e shpejta dhe jetën luksoze. Që ne vitet ’80 ai u zhvendos në Afrikën e Jugut , ku krijoi dhe familje, por formoi gjithashtu një miqësi të ngushtë me financierin e Cosa Nostra-s, Vito Palacolo-n. Së bashku u përfshinë në menaxhimin e bizneseve në Afrikën e Jugut, duke përfshirë vinotekat dhe vreshtat nga më prestigjozet.

Paolo Piçineli, kreu i njësisë që arrestoi Vito Palacolon në Tailandë, pretendonte se mafiozi ia kishte shitur pronat e tij në Afrikën e Jugut, Kontit Augusta, që t’i shpëtonte nga konfiskimi.

Agustat duket se e kanë një rol në perandorinë financiare  të drejtuar nga Palacolo-t. Dokumentet e tregojnë Agusta Enterprises Holding Company Ltd, si një nga subjektet e menaxhuara nga Mossack Fonseca, kliente të Deutsche Investment Corporation (Azi) Ltd, kompania qendrore e aleancës Berthold – Palacolo .

Bertholdi, bankieri gjerman, del se është i lidhur me të dy familjet: Palacolo-t e Cosa Nostra-s dhe Augustat, të dyja partnere në biznese në Afrikën e Jugut.

Pacolo dhe Augusta nuk dhanë asnjë përgjigje për pyetjet që dërguam me anë të mediave sociale.

LIDHJA  ME ZAKI NUJOMAN

Një hetim ndërkombëtar kohë më parë, midis Investigative Reporting Project Italy (IRPI) dhe African Network of Centres for Investigative Reporting (ANCIR) nxorri në pah se si Diamond Ocean lidh Vito Roberto Palacolo me Zacharias ‘Zacky’ Nujoma.

LEXO EDHE  VIDEO/ "Spiuni i fuqive armike të NATO-s, jep me ryshfet anijet luftarake për dasma"

Në 2007, Nujoma i quajti “histori e lashtë e CIA-s” lidhjet e Pacolos me krimin e organizuar, por më vonë pretendonte se nuk kishte dijeni për të shkuarën e Pacolos. “Më parë unë nuk e njihja atë, por tani gjërat kanë ndyshuar,” është shprehur Pacolo.  Nuk kanë qënë partner biznesi, veç “të njohur”, tha ai.

Kompania e Pacolos dhe Zaki Nujomës , Nu Diamonds, është pjesë e kompanisë De Beer’s- njëra prej blerëseve të autorizuarava e diamantëve në Namibi.  Nu Diamonds është e lidhur gjithasht me dy kompani të tjera namibiane që kontrollohen nga Diamond Ocean.

Në 2005, Nujoma legalizoi në Namibi dy kompanitë offshore, Avila Investments and Marbella Investments.

Menjëherë sapo Avila dhe Marabella fituan licensa për prerje dhe blerje diamantësh në Namibi, 90 % e kapitalit të tyre u transferua tek  Diamond Ocean Enterprises Limited.

Drejtor i Avila u caktua i biri i Palacolos, Kolbatschenko – duke qënë edhe aksioner i Diamond Ocean. Që atëherë Avila dhe Marbella janë shpërbërë.

Rrjedhja e informacionit nxjerr në pah edhe një lidhje tjetër midis Palacolos dhe Nujomas.

Natural Earth International Ltd, kompani e regjistruar nga  Deutsche Investment Corporation (Azi) Ltd, del në pah nga një marrëveshje që përfshin Nujomën, lidhjet politike të të cilit ishin kyç në sigurimin e një marrëveshje të rëndësishme për industrinë e uraniumit në Namibi.

Në 2006, Zaki Nujoma themeloi Ancash Investments (Pty) Ltd, një kompani minerare për uranium.

Shumë shpejt, Ancash fitoi shtatë licensa ekskluzive për kërkim uraniumi nga Ministria e Minierave dhe Energjisë e Namibisë. Më pas , në shatator 2006, Palacolo investoi 10 mln $ si “ndihmë financiare” tek Ancash, për mbështetjen në kërkime minerare.

Pas investimit të Palacolos, një kompani kanadeze për kërkim uranium, Forsys Metals Corp, njoftoi për dëshirën e saj që të bëhej partnere me firmën Ancash.

Forsys, në deklaratën e saj thoshte se: “Ancash ka lidhje të forta ndërkombëtare Natural Earth International Ltd, pjesëtare e  Deutsche Investment Corporation (Azi) Ltd me bazë në Hong Kong”.

Si rrodhën ngjarjet me “Panama Papers”, kjo fjali duhet të lexohet më mirë : “Ancash ka lidhje të forta ndërkombëtare me Palacolot, financierin e Cosa Nostra-s.”

Këtë javë Nujoma refuzoi që të fliste për marrëveshjet e tij të biznesit me Palacolon. “ S’ka asgjë për të fshehur aty, shkruani ç’të doni,” u shpreh ai Nujoma, duke shtuar më tej se namibianët janë kureshtar për të shkuarën.

 SINJAL I KUQ

Në gusht të 2015, e-mailet e shkëmbyera nga Departamenti  i Ankesave të Mosac Foneskas flisnin që të tregohej kujdes për lidhjet  midis kompanive në Namibi me finacierin e mafies.

Këtu përfshiheshin shënime për “burimin e fondeve” dhe letra residence dhe reference për kompaninë Diamond Ocean.

Në saj të lidhjeve familiar më Vito Palacolo-n, identiteti i Peter von Palace Kolbatshenko si aksioner ishte i rrezikuar.

Departamenti  i Ankesave të Mosac Foneskas citonte një dosje të  Lexis Nexis që thoshte se “interesat e krimit të organizuar nuk mund të përjashtohen.”

Nga krahasimi i firmave tek dokumentet e Panama Papers me ato në Namibi, mundet që të konfirmojmë se Peteri që fshihet prapa Diamond Ocean ështe në fakt Peter von Palace Kolbatshenko, i biri i Vito Palacolo-s, jo i vëllai i Vitos. Kjo arrin të provojë se mafia e ka kaluar stafetën brez pas brezi.

Kur Bertholdi krijoi këto kompani offshore, Palacolo nuk ishte arrestuar ende. Në këtë rast nuk është e gabuar të hamendësojmë se Vito ia transferoi gjithë bizneset të birit në rast se atë e arrestonin dhe dënonin.

Vito Palacolo tashmë ndodhet në burg, dhe nën akuzën e krimit të organizuar dhe organizatë mafioze atij i mohohen të drejtat si të tjerët edhe në burg.

Pra, me ç’duket e vetmja zgjidhje ishte që ai t’i linte perandorinë e tij të birit, Peter.

Pas aludimeve për lidhje me mafian të Diamond Ocean, në e-mailet që kjo e fundit i dërgon Mosak Foneskës shkruhet : “Duam që ta falimentojmë kompaninë. Ka qënë për një kohë të gjatë e fjetur. Nuk ka aseste, dhe s’kemi asnjë qëllim ta përdorim në të ardhmen.”

Si rrjedhojë , Diamond Ocean u mbyll, ç’ka do të thotë  se asetet e çmuara i kaluan në një kompani tjetër.

Dokumentet tregojnë se kompanitë e tjera të lidhura me Mosak Foneskan, dhe kryesorja Deutsche Investment Corporation (Azi) Ltd, janë ende active dhe drejtohen nga Bertholdi dhe Kolbatshenko, i biri i Palacolo-s.

Nuk është e qartë se ku është takuar Bertholdi me Viton, por ajo që dihet është se e kanë nisur karrierën e hershme sit ë punësuar tek Deutsche Bank.

Karriera bankare e Palacolos filloi ne te njëzetat e tij tek filiali i Deutsche Bank në Hamburg. Shumë shpejt ai do të bëhej edhe bankieri privat dhe “keshilltari fianciar” i mafies siçiliane.

 

Deutsche Bank u pyet nëse kishin ndonjë shqetësim për emërtimin e njëjtë nga kompania BVI që kishte lidhje me mafian. Përgjigjia ishte se Bertholdi nuk ishte punonjës i saj dhe se nuk e kishte ajo ekskluzivitetin e fjalës “Deutsche”.

Ky artikull u shkrua nga Njësia Investigative “The Namibian” në bashkëpunim me Cecilia Anesi dhe Guilio Rubino nga Projekt për Raportimin Investigativ në Itali (IRPI) dhe Khadija Sharife e Qëndra Afrikane për Investigimin (ANCIR) me mbështetjen e Konsorciumit Ndërkombëtar të Gazetarëve Investigativ.

Përkthehu: Sebastian ZonjaPËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here