Qeveria shqiptare pritet të përballet në Arbitrazh me TransAtlantic Petroleum

Qeveria shqiptare ka filluar procedurat dhe duket se po shkon drejt heqjes së marrëveshjes hidrokarbure me kompaninë TransAtlantic Petroleum ltd.

Kjo kompani hyri në tregun shqiptar në fund të vitit 2014, kur bleu Stream Oil, e cila shfrytëzonte 4 vendburime të njohura nafte dhe gazi në Shqipëri, atë të Ballsh-Hekalit, Gorisht-Koculit dhe Cakran-Mollajt në naftë, si dhe fushën gazmbajtëse të Delvinës, në bazë të një kontrate koncesionare 25-vjeçare.

Stream Oil është e njohur edhe për shkak të përplasjeve politike.

Pas ardhjes së të majtëve në pushtet gjërat ndryshuan për Stream Oil.

Në 2 Shtator të vitit 2014 u njoftua marrëveshja për blerjen e 100 të kuotave të Stream Oil & Gas Ltd nga kompania amerikane TransAtlantic Petroleum Ltd.

Ulja e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare dhe situata e borxheve duket se e ccuan edhe kompaninë amerikane drejt dështimit. Marsin e vitit 2016, TransAtlantic Petroleum Ltd njoftoi shitjen e operacioneve në Shqipëri tek GBC Oil Company Ltd. Fakti se TransAtlantic (ish-Stream Oil) ka një borxh të trashëguar ndaj Albpetrol në shumën 15 milion USD dhe tentativa për të shitur kuotat tek një tjetër kompani e panjohur kanë vënë në lëvizje qeverinë e cila përmes Albpetrol ka filluar procedurat e prishjes së marrëveshjes hidrokarbure.

LEXO EDHE  “Mëngjes i trishtë!”, humb jetën nga COVID-19 skulptori i njohur Arben Bajo

Kompania shtetërore Albpetrol i ka bërë të qartë përmes dy letrave respektive kompanisë TransAtlantic Ltd. se është në kushtet e shkeljes së parashikimeve të marrëveshjes hidrokarbure pasi nuk ka respektuar detyrimet në raport me të.

Albpetrol i ka vendosur afat 6 muaj kompanisë TransAtlantic që të përmbushë detyrimet, në të kundërtën shkohet automatikisht tek prishja e marrëveshjes.

repeated-notice-for-G-K-2_Page_1-792x1024repeated-notice-for-G-K-2_Page_2-792x1024PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here